Platsen är inte oviktig när ett politiskt budskap ska förmedlas. Förra året stod statsminister Stefan Löfven (S) över Almedalen helt och hållet. Han valde turné i välfärden istället för den roséskimrande Almedalsbubblan. Strategiskt var detta en smart manöver. Däremot vore det närmast otänkbart för statsministern att avstå från att tala i Almedalen under ett valår. Till skillnad från alliansens partiledare (se inlägget på denna sida), väljer dock statsministern och finansminister Magdalena Andersson (S) att hålla sin presskonferens på ett äldreboende i tätorten Roma utanför Visby. Symboliken är tydlig. Löfven träffar "vanligt folk" inom välfärden. Under presskonferensen betonas att det är dessa som bygger upp Sverige genom sitt slit. Dessa välfärdens grovarbetare ska inte behöva leva med halva lönen i pension den dagen de väljer att dra sig tillbaka.

Pensionsfrågor är hemmaplan för socialdemokraterna. Dessutom finns det en klar konfliktyta mot alliansen, inte minst i form av den så kallade pensionärsskatten. Men detta är knappast den "game-changer" som statsvetarna talar om. Det är inte ett förslag som tar initiativet från alliansen och ändrar spelplanen i valrörelsen.

Det var i själva verket en ambition - eller rent av önsketänkande - som presenterades på torsdagen. Socialdemokraterna vill på lång sikt höja pensionsnivån till minst 70 procent av lönen genom att tvinga arbetsgivarna att betala 1,29 procentenheter i ålderspensionsavgift. Kostnaden för detta beräknas till 15 miljarder kronor/år. Tack vare den höjningen ska dagens 20-30-åringar få minst 70 procent i pension den dagen de lämnar arbetslivet någon gång på 2060-talet.

Först måste det dock förankras i pensionsgruppen vilket innebär att S måste övertyga de fyra allianspartierna som också finns representerade där. Det vore dock mycket förvånande om Centern och Moderaterna stöttade ett förslag som lägger en tyngre börda på arbetsgivarna och därmed gör det dyrare att anställa. Att arbetsgivarna å sin sida skulle stötta en högre ålderspensionsavgift av ren omtanke verkar inte heller troligt.

"Sverige ska hålla ihop, på riktigt" säger Löfven, vilket inte kan sägas om socialdemokraternas logik. På en fråga om attacker från NMR i Almedalen säger Stefan Löfven att ett högre skattetryck skulle föda mindre extremism och hot mot vår demokrati. Statsministern försöker även få in pensionsfrågan i resonemanget. Det låter sig knappast göra utan att förlora trovärdigheten. Dessutom har ju aktiviteten hos extremistiska grupper höjts under den röd-gröna regeringen. Det kan inte skyllas på Moderaterna och Sverigedemokraterna.