Får Boxholm flytta till Östersund?

Boxholm är namnet på en tätort och kommun i Östergötlands län. Är det verkligen rimligt att låta denna östgötska kommun flytta till Östersund i Jämtland? Det är i alla fall vad Arla avser att göra.

Är det acceptabelt att matindustrin får använda geografiska beteckningar precis hur som helst?

I Boxholm har man gjort ost sedan 1890. Ostarna ystas på mjölk från gårdar inom fem mils radie. Ostarna har en stark lokal identitet, Boxholm, inte Östersund.

Intresset för mat med geografiskt ursprung, med identitet från en plats, ökar snabbt. En del försöker få EU:s godkännande för ursprungsbeteckning. Kalix löjrom är godkänt och det mest kända exemplet i Sverige. Andra arbetar med egna ursprungsmärkningar. "Smaka på Skåne" är ett exempel. Varumärket "Smakriket" ett annat.

Allt fler konsumenter vill veta varifrån maten kommer. Men i dag kan vi inte lita på matens geografiska namn. Tvärnöskinka kommer inte från Tvärnö, utan är gjord av tyska grisar i Tyskland. Ostarna Ockelbo Röd, Svart och Blå kommer inte från Ockelbo utan från andra länder. Lönnebergaskinka tillverkas i Malmö. Bollnäsfil tillverkas i Gävle.

Spendrups säljer ölen Mariestads, Melleruds och Norrlands Guld, som görs i Grängesberg. Kopparbergs bryggeri säljer Sofiero som tidigare gjordes i Laholm och Fagerhult, men båda ölen görs numera i Kopparberg. Varumärket "Fäbod" ägs av Melkers Chark som aldrig har haft en fäbod. Produkterna från Fjällbrynt har flyttat från Östersund till Stockholm, där det inte finns några fjäll.

Så Arla vet att man kan använda namn från orter precis som man vill i Sverige. Men ska konsumenterna kunna lita på mat med geografisk identitet, så ställs frågan på sin spets med Boxholms ost. Får dessa klassiska ostar med identitet från de lokala bönderna och de unika förutsättningar som finns i Boxholms mejeri, flytta till Östersund, så finns inte några gränser för missbruk av geografiska namn.

Det är hög tid att våra politiker och ansvariga myndigheter börjar sätta ned fötterna. Ska mat med känslan av en plats bli att lita på, så är det inte rimligt att Arla får ta med sig Boxholm till Östersund.

Urban Laurin

Froghult Västergård

Måltidsinspiratör