Så kan man återigen läsa sida upp och ner med upprörda åsikter och påståenden om att det inte är demokratiskt av Folkets hus att inte hyra ut till SD, nu senast är det Folkets hus i Kiruna som blev föremål för SD-företrädares upprörda känslor. Jag fattar verkligen inte hur svårt det skall vara att förstå. Folkets hus och Parker är en ideell föreningsverksamhet med stadgar och olika styrdokument som medlemmarna i respektive förening tagit beslut om ska gälla. I dessa framgår det tydligt vad man ska både göra och inte samt får och inte. 

En av dom saker Folkets hus inte ska göra enligt sina stadgar är att hyra ut till föreningar eller organisationer som INTE  uppfyller Folkets hus policy och stadgar. Det är inte det minsta konstigt – men som vanligt måste SD och dess svans skrika om att det är odemokratiskt och jag vet inte vad. 

Ja, Folkets hus har föreningsbidrag som så gott som alla andra föreningar som uppfyller villkoren för sådant bidrag i landets kommuner. Inte heller här finns det något som skulle vara odemokratiskt, då alla föreningar har olika stadgar och policys. Till exempel har en del nykterhetsföreningar kravet för medlemskap att man är nykter, brukshundklubbar har till exempel inte medlemskap för katter i sin verksamhet. Listan kan göras lång. Detta är inte odemokratiskt på något sätt, det är just det som är demokrati.

Och när det gäller just Kiruna, så blir man fundersam när kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att han tycker det är fel att SD inte får hyra. Det har han givetvis rätt att tycka, men Folkets hus är en demokratiskt uppbyggd förening med av medlemmarna fastställda demokratiska stadgar, att då ett kommunalråd tycker som han gör, är ganska häpnadsväckande. För inte tycker väl kommunalrådet att Folkets hus i Kiruna skall bryta mot sin egen policy mot medlemmarnas vilja? För hur demokratiskt skulle det i så fall vara?

Man blir ju också förvirrad av de mixade signaler SD skickar ut i frågan. Man vill den ena sekunden dra in alla bidrag till Folkets hus i hela landet – men samtidigt så blir samma parti förbannade över att man inte får hyra lokaler i den organisation som man vill ge så lite bidrag så att verksamheten försvinner helt. 

Nej SD, det är inte odemokratiskt att ni inte får hyra lokaler hos Folkets hus, det är just det motsatta eftersom man enbart följer stadgar och policys inom föreningen.
André Bengtsson