Som före detta journalist och nyhetsnörd är det med sorg och förfäran jag uppfattar hur de nya vindarna blåser i Luleå. Socialdemokratin i Luleå har bytt ansikte och demokratin urholkas. Och jag gillar det inte!

Det är ingen tvekan om att Niklas Nordström (NN) har ett stort nätverk. Heller ingen tvekan om att det hänt massor i kommunen sedan han tillträdde. Men, NN för en ljusskygg politik. Allt fler beslut tas i slutna rum. Det är heller ingen tvekan om att han lierat sig med moderaternas gruppledare. De har bildat par. Därefter får både hans egna partikamrater och övriga politiker veta att ”nu gör vi så här…”.

Flera utvecklingsbolag har bildats de senaste åren där kommunen pumpat in kommunala medel. Hur många fler är på G? I dessa gäller ingen offetlighetsprincip. Men det handlar om affärer… och vi ställs inför fullbordat faktum. De senaste rubrikerna i media vittnar om nya projekt, skolor, broar, stora kvarter och hotell i centrum. Hur långt har det gått. Vad är lovat byggherrarna och vad är valfläsk?

Utförsäljningen av Lulebos fastigheter till RiksHem är en skandal. Och snart får deras hyresgäster smaka på marknadshyrorna. Klyftorna ökar.

Den demokratiska kulturen och processen har förändrats oroväckande, till det sämre. Att detta pågår i Luleå är inte unikt. Det är fler kommuner i landet som genomgår samma kulturförändring. Att 17 kommunfullmäktigeledamöter runt om i Norrbotten hoppat av sina politiska uppdrag under senaste mandatperioden är bara ett tydligt exempel. Trenden är lika tydlig runt om i Sverige.

Så får vi läsa om den ”konsultgrupp” som nu ska nagelfara Luleås ekonomi, bestående av flera från NN:s gamla nätverk i Nacka. Ett Nacka som har nästan dubbelt så stort skatteunderlag som Luleå. De flesta biblioteken drivs av privata aktörer. Här har man en kommunal förvaltning med 3 625 anställda, jämfört med oss 7525, enligt aktuell statistik från Ekonomi-fakta. Nacka-konsulter har för övrigt redan trafikerat ett antal kommunala korridorer i Luleå, det senaste året. Inget nytt under solen.

Efter Nackavännernas konsultande har Luleå att vänta sig ett stålbad av stora mått. Och det är NN som kommer att besluta var den röda pennan ska dra feta streck.

Många är vi besvikna på hur NN bemöter kritiken, antingen är vi gnälliga, okunniga eller beskylls för att vara Sverigedemokrater.

Vad gör han? Vad säljer han ut? Kulturhuset på anbud? Badhusen? Kapitalet står på kö att köpa fastigheter och starta före detta kommunala verksamheter. Välfärden blir till salu.

Att NN dessutom inte står så högt i kurs bland kulturarbetarna är heller ingen nyhet. Och nu slår man ihop kultur- och fritidsförvaltningarna till en. Hur mycket pengar kan man pumpa in i Luleå Hockey kan jag undra? Är det inte tjejerna som står för de mest anmärkningsvärda framgångarna?

Sist men inte minst det mest anmärkningsvärda – skolfrågan. Utredningen är ett huvudlöst hastverk utan verklighetsförankring. Storskolor är ordet för dagen. Varje elev som lämnar högstadiet utan godkända betyg är en katastrof för samhället. Ungdomarna är personligen de största förlorarna. Sedan kostar detta gigantiska summor för samhället i sjuk och socialvård, i arbetslöshetskostnader. De kommer aldrig in i yrkeslivet, får ingen bostad och segregationen är ett faktum.

Med full insyn i en sund och öppen demokrati får vi medborgare möjlighet att protestera när det håller på att gå helt fel. När socialdemokrati inte längre är socialdemokrati. Det går inte idag när NN har en räv bakom varje öra. Han är mer som stora stygga vargen…

Lena Strand

Fd journalist , informations- ochkommunikationschef, numera pensionär