På sommaren blir vår yttre kroppsform mer synlig än under de kallare årstiderna. Det ger anledning att diskutera hur vi ser på träning, hälsa och kroppsideal. Norrmejerier och Verum Hälsofil har uppdragit åt opinionsmätningsföretaget Kantar Sifo att intervjua 3 119 svenskar om detta.

Vår undersökning visar att 23 procent i Norrbottens län är stressade över kroppsutseendet inför sommaren. 28 procent undviker till och med att visa kroppen om de besöker stranden. I hela landet är dessa siffror 20 respektive 18 procent. Även om en majoritet alltså inte är stressad inför strandsäsongen, verkar framför allt många kvinnor och yngre känna stress över sommarkroppen. Bland kvinnor i åldern 18-29 år uppger 41 procent att de gör detta. Av alla kvinnor känner nästan tre av tio så. Bland dessa undviker 45 procent att visa kroppen om de besöker stranden.

Undersökningen indikerar ett intressant bakomliggande mönster. Nästan var femte kvinna i åldern 18-29 år och nästan var tionde i åldern 30-49 år uppger att det är viktigare för dem att se bra ut än att ha en god inre hälsa.

Vad är det som gör att så många unga och medelålders kvinnor känner stress inför ”Beach 2018”? En orsak kan vara att samhälle, populärkultur och medier – vi alla – fokuserar på kroppsutseendet, särskilt inför sommaren. Begreppet ”beach-form” måste vidgas. Viktigare än att se bra ut är faktiskt att må bra. Att slippa bli sjuk, även småsjuk under semestern.

51 procent i länet uppger att de är intresserade av träning och hälsa. För att bli mer bekväm i sin kropp inför sommaren tar 35 procent i länet till träning. Sifforna är ungefär i linje med övriga landet. Träningsglädjen är positiv. Vårruset i Luleå som genomfördes juni är ett exempel på denna glädje. Loppet är ett sätt att genom lagom träning komma i form. Glädjen och gemenskapen blir ett sätt att hålla god allmänhälsa.

23 procent i länet säger också att de äter nyttigt för att vara bekväma med kroppen. Men att äta nyttigt är viktigt även för den inre hälsan. Enligt Livsmedelsverket visar de senaste årens forskning att tarmflorans sammansättning av bakterier och andra mikroorganismer, och hur de fungerar, har stor betydelse för hur man mår. Maghälsan får särskilt stor betydelse under sommaren när många byter miljö, äter annorlunda och träffar andra människor.

Det är sådant ”Beach 2018” borde handla om, inte magrutor och midjemått. Låt ”Beach 2018” bli ett begrepp för vårens och sommarens fokus på den inre hälsan – på att vila, äta nyttigt, koppla bort från stress, testa nya aktiviteter och maträtter. Det är ännu viktigare för sommarkänslan.