Oetiskt att odla organ

Varför plågar människan andra arter för sina egna syften? undrar Ann-Sofi Holmberg.

Varför plågar människan andra arter för sina egna syften? undrar Ann-Sofi Holmberg.

Foto: Robert F. Bukaty

Insändare2019-11-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det tycks inte finnas några gränser för forskarnas fantasi när det gäller att hitta anledningar till att utnyttja svagare arter inom djurriket. Jag trodde knappt mina öron när jag på nyheterna nyligen hörde den senaste (?) nyheten inom forskningen, att odla in mänskliga organ på djur! Råttor, möss och grisar ligger särskilt illa till när det gäller att bli utnyttjade.

I Japan har forskare fått tillstånd att försöka ta fram djurfoster som innehåller mänskliga celler. Förenklat går det till så att de tar mänskliga stamceller och för in i ett musembryo som genförändras så att det inte kan skapa ett nytt organ. Stamcellen ska sedan börja växa till ett mänskligt organ inne i musen, till exempel en sköldkörtel. På det viset hoppas man kunna odla fram organ som sedan kan transplanteras på människor. 

Lyckas dessa försök så kommer det att födas upp djur i reservdelsfabriker för människor. Grisar kommer planeras också att användas förstås, deras kroppar är ju ganska lika människors. Säkert också deras intelligens.

Något mer oetiskt är det länge sedan jag hörde talas om. Jag kommer aldrig att förstå varför vi människor skulle ha rätt att utnyttja och plåga andra arter för våra egna syften!

Ann-Sofi Holmberg