Väljarbarometrar kan vara tröttsamma. De är många och kommer titt som tätt i valrörelsen. Tröttsamma kan väljarbarometrarna också bli när de inte visar det man hade önskat. Magkänslan har länge sagt att en borgerlig återhämtning är under uppsegling och den ingivelsen har väl sitt ursprung ur allt man har tagit del av under mandatperioden. Men väntan har blivit lång, utan att intuitionerna bekräftats.

Men plötsligt inträffar det. I SvD/Sifos opinionsundersökning i går minskade gapet mellan blocken till 1,4 procentenheter (till de rödgrönas fördel). I tisdags var det mer än dubbelt så stort, 3,7 procentenheter. Och några dagar tidigare skiljde det 5,7 procentenheter mellan de två traditionella blocken i svensk politik. ”I statistisk mening så är det dött lopp mellan blocken”, konstaterade Sifos opinionschef Toivo Sjörén. Även andra opinionsinstitut bekräftar den bilden.

Att avståndet mellan blocken minskat kommer att ge än mer intensitet till valspurten. Det är inte bara de borgerliga partiernas egna valarbetare som det har effekt på, en positiv tendens kan också bli en självförstärkande process när det påverkar andra väljares och mediernas bild av tillståndet.

Hur kommer det att gå i Norrbotten? Här finns det inte lika färska väljarbarometrar att förlita sig på. Men ska man tro den regionala opinionsundersökning som Norrbottens Media, Sveriges Radio och SVT presenterade i våras, blir det maktskifte på söndag.

Socialdemokraterna borde under alla förhållanden göra ett bedrövligt regionval i Norrbotten. Kostnaden för hyrpersonal skenar, vårdköerna växer och regionrådet har kuppats bort av de egna. Mycket lite av det som utlovades 2014 har infriats under mandatperioden, trots en panikartad skattehöjning, och i årets valrörelse har partiet presterat ett valprogram som är så verklighetsfrånvänt att det är pinsamt.

Det är vanskligt att säga hur mycket rikstrenden påverkar regionvalet, men den talar ju åtminstone inte mot ett maktskifte i Norrbotten. Och seger för Alliansen och Sjukvårdspartiet – efter 84 år med S-styre – fanns det goda förhoppningar om redan innan det syntes tecken på att trenden på riksplanet håller på att vända.