Gamle socialministern Gustaf Möller yttrade förmodligen aldrig de bevingade orden "Varje förslösad krona är en stöld från folket". Men de har fått stor spridning då de resonerar med den svenska folksjälen. Det offentliga har stora men begränsade resurser. När de används fel innebär det att viktiga verksamheter går miste om pengar. Sådant sticker i ögonen.

Därför är det viktigt att Johan Gustafsson har skrivit boken "Slöseriet med dina skattepengar" (Ekerlids förlag, 2020). 

Han har varit slöseriombudsman hos Skattebetalarnas förening sedan 2018 och har samlat 258 slöserier han har stött på under denna tid. 

Vad sägs till exempel om Studieförbundets kurser i klimatångestterapi, senare omdöpt till klimatbantning, i Luleå? Det går inte att bevisa någon effekt men även om man godtar Studieförbundets antagande är kostnaden per minskat ton koldioxidutsläpp 20-40 gånger högre än via EU:s utsläppshandel. 

Ett annat exempel är när Peg Parnevik skulle spela på Luleå hamnfestival men inte kom. Den inställda spelningen kostade kommunens skattebetalare 80 000 kronor eftersom arrangörerna inte ens tittade på kontraktet de skrev under. Kommunens socialdemokrater bereds naturligtvis också plats i boken. Till exempel när partiet 2018 beslutade att ge den egna ungdomsorganisationen Unga Örnar drygt 1,2 miljoner kronor av kommunens pengar för att utveckla sina ledaregenskaper. 

Det finns dock gott om exempel även från resten av länet. Exempelvis när regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård (SJVÅP) skulle till Norrtågs styrelsemöte i Umeå och flög via Arlanda hellre än att ta tåget. Den 20 gånger högre kostnaden motiverades med att tåget inte är pålitligt. Backlund figurerar även med sina beryktade datorköp och figurerar därmed två gånger personligen. En inte strikt upplyftande bedrift.

Andra lokala exempel är syltkokning för arbetslösa på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, tillsammansodling i Tärendö i Pajala, gratis wifi i Haparanda för pengar som har hunnit vända i Bryssel för att försörja så många byråkrater som möjligt längs vägen samt Gällivare kommuns köp av skidanläggningen Dundret. Vi har rört oss en bra bit från välfärdens kärna nu.

"Slöseriet med dina skattepengar" är nyttig läsning för alla, oavsett hur mycket skatt man betalar. Resurserna tryter och ansvarsfull hushållning kommer att bli en nödvändighet. Sådant här slöseri måste upphöra och de politiker som står för det straffas av väljarna.