Insändare Begreppet köttskam har blivit viralt efter att FN:s klimatpanel IPCC släppt en ny rapport med budskapet att vegetabilisk kost räddar planeten. Men med rätt åtgärder kan skolorna och lantbrukarna i Norrbotten bli mat- och klimathjältar.

Nu när höstterminen startar är det läge för skolorna att hjälpa till att rädda världen genom att börja servera klimatsmart och växtbaserad mat som standard. Det är trots allt elevernas framtid det handlar om. Animalier är ingen rättighet och bra lagad vegetabilisk mat kan vara fantastisk god och nyttig.

Enligt FN kan lantbrukarna göra en oerhört viktig insats genom att ställa om till växtbaserad matproduktion. De tre viktigaste råden i FN:s nya rapport, som är sammanställd av 170 forskare från 52 länder, är:

1) Minska antalet kor som kräver enorma ytor för betesmarker och foderodling. Då blir det utrymme för skog som binder koldioxid.

2) Ät mer vegansk mat.

3) Betala jordbruket för omställningen till en hållbar vegetabilieproduktion och kolbindning.

Riksdagen kan börja förverkliga FN:s rekommendationer för jordbruket genom att återinföra full moms på 25 procent för animalier. Pengarna bör användas till att hjälpa lantbrukare att ställa om till framtidens växtbaserade jordbruk och till att ta bort momsen på vegetabiliska livsmedel, så att den klimatsmarta och nyttiga matkassen också blir den billigaste.

Med enkla och förnuftiga mat- och klimatpolitiska styrmedel blir alla vinnare och skolorna och lantbrukarna kan känna vegopride istället för köttskam.