Efter att Jan Björklund besökt Luleå och Porsön startade äntligen en debatt kring området - hur mår Porsön egentligen? Jag har tidigare bott i Porsöns centrumområde i över tolv år och sett hur områdets centrum har förfallit. Medan Socialdemokraterna har satsat på Hertsön, Björkskatan och andra områden har Porsön fått förfalla.

På sociala medier kan man läsa från olika debattörer att det minsann inte är några större problem på Porsön, "det är lugt nu" säger en del. Det är lätt att glömma att det faktiskt är de unga som bor i området och är ute på kvällarna som upplever problemen mest och främst i centrum.

Alla upplever inte brottsligheten, men vi alla ser att det finns problem. Om vi inte markerar och sätter ned foten nu så kan det snabbt bli försent.

Situationen är komplex. 2004 blev studenter misshandlade på vägen hem under helgerna, 2011 eldades det bilar. Slangning av bilar, cykelstölder, inbrott, skottlossningar och misshandel har förekommit med olika mellanrum i många år och för inte så länge sedan brann soprummen i centrum för kanske tionde gången. Det är svårt att hålla räkningen numera. Kriminaliteten har helt enkelt blivit brutalare i samhället och även på Porsön.

Allt för många tycks glömma bort historiken och att kommunen faktiskt inte gjort särskilt mycket, fram tills nu. Jag blir oerhört besviken på debattnivån när man minskar ned problematiken som faktiskt funnits betydligt längre än något år. Såklart är Porsön inte Husby eller Rosengård, men vi kan inte acceptera att kriminaliteten blir brutalare, det skapar bara otrygghet.

För polisen har arbetet varit tufft. Polisen själva säger att det behövs fler poliser som kan möta medborgarna när det händer någonting och som kan jobba förebyggande, helt enkelt vara ute och synas. Även polisen ser att området har försummats utifrån ett trygghetsperspektiv i allt för lång tid, och det är enligt mig Socialdemokraternas och Lulebos ansvar.

Liberalerna ser allvarligt på att otryggheten växer i hela vårt land så även i Norrbotten och Luleå. Som parti tycker vi att gränsen är nådd och vi vill se kraftiga satsningar och åtgärder för polisen och rättssamhället för att samhället ska upplevas tryggt.

Jag har tillsammans med mina fullmäktigekamrater motionerat om kommunala trygghetsvakter som är ett aktivt förslag där kommunen kan visa samhället att trygghet är en rättighet. Det skulle även, enligt oss, hjälpa polisen i väntan på fler poliser. I riksdagen har vi lagt satsningar på polisen som bland annat innebär 125 fler poliser till Norrbotten och av dessa cirka 38 till Luleå.

Jag vill även att vi ska vara stolta över vårt universitet på Porsön. Vilken bild sprider vi av Norrbotten och Luleå om vi inte ser till att tryggheten försvaras där? Vi måste satsa mer på Porsön inte mindre. Studenterna kommer från alla delar av Sverige och världen och därför är Porsön en av våra viktigaste "reklampelare".

Tyvärr fortsätter nu nedmonteringen av servicen på Porsön. Nästa svek mot Porsöborna blir den 19 december när Socialdemokraterna lägger ner hälsocentralen. Hur hjälper en sådan nedläggning Porsöns attraktivitet och de boende? Vi måste såklart bygga upp service i området, inte nedmontera den. Fritidsgård, idrottshall, hälsocentral, aktiva föreningar med flera är alla en del av ett tryggt område.

En stor anledning till varför jag är politiskt aktiv i dag är sveket mot Porsön över lång tid.

Tyvärr har intresset över Porsön inte haft det fokus över tid som är förtjänt i kommunen, kanske är det för att många av det politiska styret inte bott där, vad vet jag.

Jag är glad att kommunen faktiskt börjar skissa på en plan för Porsön men insatserna kunde gjorts redan för tio år sedan. Men det är lätt att göra något när man inte längre kan vänta.

Jag kommer alltid försvara Porsön!