Det finns helt säkert invandrare som jag är rädd för, men det är inte invandringen som skrämmer mig. Det är Jimmy Åkessons framgångar.

För mig framstår han som en trevlig och väldigt smart rasist. Jag ska förklara min rädsla utifrån två exempel. Häromveckan sa Åkesson att regeringen tagit hit ”hundratusentals människor som inte har en möjlighet att bli en del av det svenska samhället”.

Det kan ju låta riktigt för många som bekymrar sig över problem som beror på invandring, men om man tänker efter så är påståendet fel. Många av de som kommit hit är redan en del av det svenska samhället. Man kan mena olika med att vara en del av det svenska samhället, men många flyktingar har jobb, svenska arbetskamrater och vänner. De är självklart en del av vårt samhälle.

Är Åkesson bara obetänksam och säger det ”som många tänker” eller vilseleder han med flit? Är det egentligen så att han inte vill att människor från andra länder ska få vara en del av vårt samhälle, hur skötsamma de än är? Vill han egentligen sparka ut människor som redan är en del av samhället och bidrar till vårt välstånd, bara för att de är från ett annat land? Han säger ju att de ”inte har en möjlighet att bli en del av vårt samhälle”.

Ytterligare en otäck del i uttalandet är att Åkesson klumpar ihop 100 000-tals människor till en grupp. Budskapet är att inga av dem kan bli en del av oss. Är inte det ett rasistiskt budskap? Jag är rädd för rasistiska samhällen.

Jag har en vän som läser Åkessons bok Det moderna folkhemmet. Ett centralt budskap i boken är att Sverige är den enda plats på jorden där vi svenskar har möjlighet att leva på det sätt vi vill. Det kan låta bra för oss som gillar Sverige, men jag vet att det finns många svenskar som trivs bättre i andra länder. Om man tänker efter är det alltså enkelt att se att Åkesson har fel i ett av sina centrala budskap. Varför gör han så och vad vill han i längden? Den frågan är viktig. Och hur blir det om hans politik får mer inflytande?

Jag är helsvensk i många generationer bakåt, men jag undrar om Åkesson verkligen betraktar mig som riktig svensk för jag tycker inte att det viktigaste i politiken är att göra skillnad på svenskar och andra. Kanske är bara dom som tycker som SD som ska få leva som de vill i Åkessons Sverige. Min enkla analys av två av hans uttalanden pekar i den riktningen. Min slutsats är att alla som lagt sin röst på Åkesson har röstat på något mycket värre än en restriktiv flyktingpolitik. Och en restriktiv flyktingpolitik har vi redan sedan några år tillbaka.

Stefan