Insändare Livet har liksom stannat av! Skolgården ekar tom. Inga barn leker och stojar. Tystnaden är total utom när lastbilar och timmerbilar dundrar förbi.

Barnen har hälsat mig med namn och vi har haft förmånen att få hjälpa till med att köra upp skidspåren till dem på vintern. 

Nu finns de inte här. De är två mil bort. Jag kommer inte i fortsättningen inte veta vilka som växer upp i bygden. 

Alla föräldrar från Vitådalen har träffats på skolan och lärt känna varandra. Nu är det klassträffar utanför Vitådalen istället.

Bollklubben, Folkets hus-föreningen, Vitådalens Skoterklubb och PRO och har haft regelbundna möten, fester, pubaftnar, innebandy, zumba och gympa i huset. Kommer alla aktiviteter att försvinna? Var ska vi vara? Ska vi åka till Råneås samlingslokal, matsalen och gympahallen för våra träffar? Ett resande av dess like utöver det extra resande varje förälder får göra runt skolaktiviteterna. Hur går detta ihop med att kommunen ska växla upp klimatarbetet?

Nu hotas hela bygdens sociala liv när skolan stängts och huset töms. Kommunen vill sälja huset, som både är bygdens samlingslokaler och skola. Man förväntar sig att byborna ska ta lån och ta över och betala för huset till marknadsmässiga priser och sedan driva det. Hur ska vi ha råd med det? 

Snälla, dumma kommun, öppna Vitåskolan för allas bästa! 

Birgitta Olsson

Vitå, Vitådalen