De nyligen beslutade böterna på fyra miljarder från Finansinspektionen för penningtvätt är bara början. Myndigheterna i USA är inte klara med sin utredning. Bötesbeloppen från USA riskerar att bli tre till fyra gånger så stora. 

För cirka ett år sedan skrev jag att penningtvätten från öststaterna via Swedbank förmodligen är mycket omfattande enligt initierade. Denna misstanke framkom med tydlighet i kölvattnet efter skandalen med Danske Bank. Swedbanks högsta ledning, styrelse samt ett antal höga chefer kände till Swedbanks inblandning med valde att antingen tiga eller ljuga. 

De rök sedan. Den sparkade vd:n Bonnesen går nu miste om sina 21 miljoner plus kommande ersättningar som skulle betalats ut i slutet av mars. Den tidigare sparkade vd:n Wolf som redan erhållit sitt vederlag och som kände till Swedbanks penningtvättaffärer skall utredas på nytt med eventuella krav på återbetalning trots beviljad ansvarsfrihet. Beslutet om ansvarsfrihet för Wolf måste vara ett av de märkligaste styrelsebesluten i modern tid. 

Den nya styrelsen under ledning av ordförande Göran Persson har visserligen beställt den nu anslutande granskningen av en advokatfirma med de har också haft kännedom om omfattningen av penningtvättmaskinen à la Swedbank. Jag framhöll tidigare att det kunde handla om hundratals miljarder. Nu har advokatfirman kommit fram till att omfattningen av penningtvätten via Swedbank är 400 miljarder. Frågan är hur många som har krupit under radarn. Vad har till exempel den tidigare ordföranden Anders Sundström känt till. Det bör utredas! Alla kort upp på bordet.

Vad säger ordförande Persson om hur vanliga kunder nu drabbas. Frågan man ställer sig är hur villkoren för bolånen hos Swedbank kommer att påverkas samt Swedbanks agerande beträffande placeringar inom Robur. Frågan är akut i dagens tider med finansiell karusell för placerare. Expertråden saknas eftersom experterna helt enkelt inte har några råd. Så mycket för experter! Ordförande Persson är tyst!
Swedbank har en del att förklara om de skall behålla kunder. Konkurrerande banker bör agera med offensivt nu.

Ugglan