Insändare Detta kan verka fånigt men var femte svensk, 21 procent, tar någon form av piller eller pulver, till en kostnad av 5 miljarder. Varken risken att dö i förtid eller risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom påverkas av att ta C-vitamin, D-vitamin, kalcium, selen, betakaroten eller multivitamin. Detta konstaterar en kanadensisk forskargrupp efter en genomgång av 179 studier publicerade mellan januari 2012 och oktober 2017.

För mig är detta argument nog: Ingen minskad risk. Att det finns bättre sätt för oss konsumenter att sätta sprätt på ett par miljarder är också väsentligt. Varför lägga pengar på något som inte fungerar? Nu invänder några att C-vitamin är vattenlösligt och skickas ut ur kroppen om det blir för mycket. Men varför ska du betala för att få dyrare urin? D-vitamin däremot är fettlösligt. Överdosering kan leda till att lungor och njurar förkalkas. Du kan inte få överdoser av D-vitamin via solen eftersom kroppens regleringsmekanism träder in. Tim Spector, genetikprofessor, säger att de som tar D-vitamin är mer benägna att få frakturer och att falla samt att vilka nivåer av olika vitaminer man har i kroppen beror till stor del på generna. Pieter Cohen, invärtesspecialist, säger att i USA kommer 10 000-tals människor till sjukvården till följd av överintag av kosttillskott varje år.

En del invänder att låta människor tro att vitaminpiller fungerar om de vill tro på det. Men det tycker jag är taskigt. Folk ska väl inte behöva gå runt och tro på strunt bara för att de inte vet bättre. Det är synd att dessa individer inte förstår vilken makt de har, genom att köpbojkotta kan de få en bit av en industri att byta produkter.

Apoteken och livsmedelsbutikerna har också de i sitt sortiment. Det finns en rekommenderad daglig dos, men vissa pillertillverkare överskrider den grovt. Det finns också en övre gräns som Efsa, europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, lagt fast. Denna överskrids också i vissa piller.

Den som fått en diagnos av en doktor om brist ska naturligtvis ta mineralet eller vitaminen. Kvinnor som försöker bli gravida bör ta folsyra men att i största allmänhet ta vitamin- och mineralpiller för att man tror att det är bra för hälsan i största allmänhet är meningslöst i bästa fall och skadligt i sämsta.

Om du vill göra något för din hälsa, bör du lägga slantarna på frukt och grönsaker, bär och nötter, samt motionera, det är gratis. Och vid den här tiden på året kan du gratis plocka kantareller och karljohan-svamp, de innehåller D-vitamin.