Tagit del av ”Luleås ekonomi och digitalisering (november 2018)”, en konsultrapport som ska ha kostat Luleå Lommun 800.000 kronor. Den lär ha presenterats på någon typ av symposium, för start av besparingskrav inom kommunen. Inte riktigt begripligt, den innehåller inga bevis eller klara fakta på någonting.
Exempel på påstående: ”Om inga kostnadsminskningar genomförs under mandatperioden år 2019–2022 kommer underskottet att uppgå till 300–400 miljoner kronor vid utgången av perioden.” Hur vet de det? Vad beror det på? Är det mycket eller lite i förhållande till kommunens totala omsättning? Det förklaras inte.
Ett annat exempel på påstående: ”Grundläggande för att god balans i en kommuns ekonomi är tydlig organisation, klara ansvarsområden, god ekonomistyrning och en bra budgetprocess.” Det är en självklarhet, som en någorlunda utbildad kommunalanställd redan vet.
När besparingskrav på förskolor, skolor och annan kommunal verksamhet nu presenteras, ges ingen förklaring bara ett generellt mål. För vem, till vem och till vad ska sparas? Varför behöver det sparas? Har inkomsterna försvunnit eller kostnaderna galopperat? En riktig analys presenteras inte.
Tycker kommunen inte längre om skattefinansierad generell välfärdspolitik? Då kan jag förstå att man i moderat anda vill förändra samhället. Är man vald politiker, kan man inte bara argumentera ”lita på mig”, man måste visa klara fakta och klara argument.
Kan inte den kommunale tjänstemannen vara behjälplig med det, bör denne bytas ut snarast. Vårdslöst tävlande kommuner emellan om vem som klarar hemtjänsten eller dylikt billigast i kronor per plats/individ etcetera, gör mig irriterad då det används för att motivera nedskärningar när att inte alla olika förhållanden också presenteras och beaktas; hyra, avstånd, internränta, ålderssammansättningar med mera.
Anders Segerstedt (S)