Väg 395 är farlig – gör något åt den

"Väg 395 borde prioriteras och åtgärdas snarast möjligt då man har för avsikt att utöka transporterna mellan Kaunisvaara och Svappavaara", skriver Urban Vikström, regionalt skyddsombud för Transportarbetareförbundet.

"Väg 395 borde prioriteras och åtgärdas snarast möjligt då man har för avsikt att utöka transporterna mellan Kaunisvaara och Svappavaara", skriver Urban Vikström, regionalt skyddsombud för Transportarbetareförbundet.

Foto: Thomas Lövgren

Insändare2019-09-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppdrag Granskning har i veckan tagit upp den hemska olyckan som hände efter väg 395 där det färdas otroligt mycket tung trafik som kommer både från Sverige, Finland och även Ryssland. Vi som nu jobbar med arbetsmiljö får indikationer på att det händer incidenter varje vecka. Ibland är det lastbilar inblandade och ibland privatbilar.

Det är bara att konstatera att vägen håller på att falla sönder totalt. Det är väldigt stora skador i vägbanan med bland annat är håligheter i vägen som tar väldigt lång tid att åtgärda. Vi har även under en lägre tid också haft dåliga mitt- och kantlinjer som är bortnötta av denna tunga trafiken och trots påstötningar bland annat från mig som regionalt skyddsombud tog det tid att få fram nya linjer. När man äntligen gjorde det så missade man på flera sträckor trots att det nu börjar bli mörkt och regnigt så försvinner referenspunkterna för den tunga trafiken.

Man har under Northlands tid påbörjat att bygga nya avsnitt som nu bara ligger i malpåse som vi inom Transportarbetareförbundet tycker att man snarast borde fortsätta med för att säkerställa trafiken för människorna som bor i närområdet, för det är tydligt att då man åker efter vägen så går det väldigt mycket timmerbilar som skall ner till kusten.

Man bör även förstärka broarna i området som man använder till malmtrafiken för att man trots blinkande varningssignaler möter personbilar på dessa då lastbilarna måste hålla i mitten för bärighetens skull och då uppstår det en farlig situation varje gång.

Vi måste även tänka på räddningstjänsten och bärgningskåren som vid en sådan olycka kommer att hamna i kläm. Dessa fantastiska människor och viktiga samhällsfunktioner har också en arbetsmiljö vi måste värna om.

Jag anser att väg 395 borde prioriteras och åtgärdas snarast möjligt då man har för avsikt att utöka transporterna inom en framtid mellan Kaunisvaara och Svappavaara.

Därför ställer jag mig verkligen frågande till uttalanden från Trafikverket att det inte är så mycket trafik efter denna väg?

Urban Vikström 

Regionalt skyddsombud Transportarbetareförbundet Avd. 26