Varje höjning är ett svek mot landsbygden

"Det är inte rättvist att låta landsbygden betala för Sveriges miljöproblem", skriver signaturen Julia.

"Det är inte rättvist att låta landsbygden betala för Sveriges miljöproblem", skriver signaturen Julia.

Foto: Lise Åserud

Insändare2019-12-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 22 maj 2018 publicerade Mattias Rabe en artikel i "Teknikens Värld" där han redovisade en undersökning om bensinprisets ökning. Sen 2015 har priset ökat med 2,8 kr/liter, en väldigt kraftig ökning jämfört med tidigare år. Istället för att lägga ett större utsläppskrav på industrier och stora företag som är stora miljöbovar, så läggs ansvaret på den civila befolkningen.

De som bor på landsbygden har långa avstånd till jobbet, matbutiker och idrottshallar och de får ta den stora smällen. Vi som bor i glesbygden har inte möjlighet att åka kollektivtrafik eftersom hållplatserna är utspridda och bussarna/tågen går väldigt sällan. Varje gång bensinskatten höjs är det ett svek mot alla som är beroende av bilen för att kunna transportera sig. Det är inte rättvist att låta landsbygden betala för Sveriges miljöproblem. Vi på landsbygden börjar inte köra mindre bil i samband med skattehöjningar på drivmedel eftersom vi är beroende av att köra bil, vi kan inte sluta, fastän vi vill. Enligt ´"Teknikens värld" har Sverige nästan mest skatt på drivmedel i hela världen. Om det fortsätter i samma riktning kommer Sverige ha världens högsta drivmedelsskatt inom 2-3 år. Men varför höjer man bensinskatten så mycket? Är det för att staten vill täcka andra utgifter? Man kan alltid spekulera om varför.

Politiker tycker att familjer ska satsa på att köpa en elbil, men det är orimliga priser på sådana och den begagnade marknaden är väldigt begränsad. Familjer med en ekonomisk begränsning kommer alltså välja att köpa en bil som drivs av fossila bränslen eftersom de är mycket billigare, vilket alla borde förstå. De ensamstående familjerna som bor på landsbygden och som redan går på bidrag drabbas extra hårt av detta. Barnen kanske måste sluta idrotta för att familjen inte har råd att köra långa sträckor till sporthallarna.

Sverige vill avveckla kärnkraften men man vill också att fler och fler ska investera i en elbil.

Enligt en artikel SVT nyheter publicerad 25 januari 2019 kommer inte elen räcka till och vi kommer behöva köpa el från eventuellt Tyskland. De använder sig mycket av kolkraft för att ta fram el, som är bland det sämsta för klimatet.

Vi på landsbygden vill få rättvisa, vi vill ha bra förutsättningar och stöd från politiker. Så snälla politiker, se över er klimatpolitik! Nej till höga bensinskatter för oss som bor på landsbygden!

Julia