Vi behöver samverkan och dialog

Svenska Innebandyförbundet har de senaste åren satsat mycket på att starta lokala integrationsprojekt. Vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om.

Svenska Innebandyförbundet har de senaste åren satsat mycket på att starta lokala integrationsprojekt. Vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2019-11-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens samhälle med ständigt ökande krav är en av orsakerna till att många av oss känner sig otillräckliga. Dessutom en av orsakerna till att många, inte minst ungdomar känner av symtom som nedstämdhet och ångest.  

Min uppfattning år att vi i dagens hälso- och sjukvård inte har varit rustade för, och inte heller kunnat förutse den problematik som samhällsutvecklingen för med sig. Kraven i samhället som ofta innebär ständig tillgänglighet och delaktighet i än det ena och än det andra, är tyvärr en pågående trend med en alltmer ökande stress.  

I det sammanhanget är det enormt viktigt att vi från hälso- och sjukvårdens sida kan möte upp och identifiera problem, diagnosticera och vara till hjälp.  

Samhällsutvecklingen, trenden med alltmer ökande krav ställer dessutom krav på oss i ett förebyggande folkhälsoarbete för att göra oss mer rustade inför framtiden och kunna undvika senare problem. Men det har också medfört ökande köer för bland annat bedömningar. Köer som ofta är för långa men efter samtal med verksamhetsansvariga har jag också fått försäkringar om att de med akuta behov också får hjälp.

Vi behöver ett utökat samarbete mellan kommunerna och regionen där vi tillsammans kan göra insatser för alla, unga som äldre i behov av nödvändiga insatser. Inte minst de som har neuropsykiatriska funktionshinder, adhd, med flera diagnoser.

Inom barnpsykiatrin, som ofta möter ungdomar i behov av denna hjälp, gör man fantastiska insatser och allt för att kunna möta upp behovet på olika plan.  

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, från regionens sida ska vi ta ett initiativ till en dialog omkring bästa möjliga väg för att tillsammans hjälpa, behandla och tillgodose de behov som finns. Barnen är vår framtid.

Kenneth Backgård,

regionstyrelsens ordförande