Äntligen smärtfri – laddar i hemmabacken

Kristoffer Jakobsen slog igenom när han körde in som sjua i OS under våren 2018. Men efter det har han dragits med en efterhängsen fotskada – men nu är han smärtfri och redo för världscuppremiären i finska Levi.

Kristoffer Jakobsen trivs med att ladda upp inför världscuppremiären i finska Levi i hemmabacken i Storklinten.

Kristoffer Jakobsen trivs med att ladda upp inför världscuppremiären i finska Levi i hemmabacken i Storklinten.

Foto: Jesper Sandberg

Alpint2019-11-21 06:00

När Kristoffer Jakobsen körde in som sjua i slalom under OS 2018 var det många som trodde att Storklintens AK-åkaren var i världstoppen för att stanna. Men veckan efter OS skadade han foten, en skada han drogs med och försökte rehabilitera hela förra säsongen, efter ha opererat foten.

Men inför i år har det vänt för Bodensonen.

– Kroppen känns jättebra. Äntligen är jag på rätt bana, det är först nu jag har kunnat börja träna på riktigt. Det har varit ett extremt strul och det känns skönt att jag kan nöta på nu, säger Kristoffer Jakobsen.

Är du helt skadefri nu?

– Det har inte släppt helt ännu, men det är tidigt på säsongen. Men jag har inte ont i foten och det är ju extremt skönt, det är väldigt tråkigt att ha ont varje dag när man tränar så mycket som jag, säger Jakobsen.

Under årets säsong har Jakobsen tänkt att förutom satsningen på slalom även göra ett försök på storslalomen i världscupen. Förra säsongen var han, på grund av fotskadan, tvingad att lägga ner storslalomen helt.

 Att han har fått ladda up för helgens världscuppremiär i finska Levi på hemmaplan i Storklinten, betyder så klart en del för 25-åringen.

– Det känns jättebra, det är ett lugn att vara här och jag känner mig så himla självsäker när jag får köra i en backe som jag har kört i sedan jag var liten. Det blir också ett helt annat lugn eftersom vi bara är det svenska laget här, säger Jakobsen.

Sporten träffar det svenska landslaget precis efter ett träningspass och åkare och ledare gör sig redo för att äta lunch.

Tankar inför Levi på söndag?

– Det är klart att jag har höga mål nu när jag har kunnat träna så mycket den här försäsongen. Jag vill toppa mitt resultat i Levi sedan tidigare, säger Jakobsen.

Jakobsen har som bäst varit 12:e man i Levi 2016.

Tidigare säsonger har 25-åringen haft problem med att hitta en jämnhet i sin åkning. Det är just det han har jobbat med under försäsongen nu och något som han hoppas leder till färre uråkningar och fler och bättre resultat i år.

– Jag har jobbat mycket på att ha en bättre position i åkningen i år. Men jag tycker att farten ändå har varit relativt bra hela försäsongen fast jag har fokuserat på det, jag har i princip varit hundraprocentig under försäsongen i slalom, förklarar han.

Världscuppremiären i Levi är på söndag.

"Jag har en bra känsla just nu. Jag har jobbat mer på stabilitet än fart i år för farten finns naturligt", säger Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK.
"Jag har en bra känsla just nu. Jag har jobbat mer på stabilitet än fart i år för farten finns naturligt", säger Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!