Mellan 2010 och 2012 var Topi Jaakola en av Luleå Hockeys allra bästa backar.

Efter fem säsonger i KHL, och senaste tre säsongerna i Jokerit, valde Jaakola den här säsongen att skriva på för HV71

När nu Jönköpingsklubben gästar Luleå så återvänder finländaren för första gången.

Artikelbild

– Det blir spännande. Jag trivdes otroligt bra i Luleå och hade två jättebra säsonger där. Även fast vi inte nådde ända fram i slutspelet, så hade vi två stabila säsonger. Jag gillade otroligt mycket människorna i föreningen och jag har många fina minnen därifrån, säger Topi Jaakola.

Under sina två säsonger i Luleå tränades han bland annat av Thomas "Bulan" Berglund.

– "Bulan" var ju en del av den bästa tränarstaben som jag har haft under min karriär. Alla fyra var ju otroligt proffsiga, och det är kul se att han är tillbaka. "Bulan" gjorde ju ett bra jobb i Brynäs också. När man möter hans lag så vet man vad som gäller.

Vad var det som gjorde att den ledarstaben var så pass bra?

Artikelbild

– De ställde höga krav. Jag gillade också deras sätt att hur de ville lära alla att bli bättre ishockeyspelare. Det var mycket hur och varför man ska jobba, och inte bara jobba. De försökte inte lära spelarna, utan lära människorna bakom spelarna. Den mentala biten var tränarna väldigt duktiga på.

Har hockeyn förändras någonting sedan dess?

– Vi började med just den här spelstilen att sätta hård press över hela banan. Det har ju spridit sig över hela ligan i stort sett. Det är ett väldigt utmanande sätt att spela hockey på, men samtidigt är det ett utvecklande att lösa situationer i hög fart istället för att backa hem hela tiden, säger Topi Jaakola och fortsätter:

– Man skulle kunna säga att de var lite av pionjärer i svensk ishockey med sitt spel. Det kan man säga.

Topi Jaakola har under sina första fyra matcher i HV71 gjort två poäng och han har hittills inte varit inne på ett enda baklängesmål.

– Personligen har det varit en tuff utmaning att komma tillbaka till Sverige. Det är ju en annan typ av hockey, en annan träningskultur så det har varit mycket att anpassa sig till. Jag försöker jobba hårt och ha tålamod med spelet. Jag är på rädd väg men jag har mycket jobb kvar att göra.

Vad tänker du om matchen mot Luleå?

– Det kommer bli en intressant match på många sätt. Det kommer säkert bli tufft och tätt, säger Topi Jaakola.