Gustafsson vill inte vara en "One-hit wonder"

I fjol gjorde han succé som SHL-debutant. Nu har Erik Gustafsson tagit till nya knep för att inte bli en "One-hit wonder".

Erik Gustafsson, lagkapten i Luleå Hockey.

Erik Gustafsson, lagkapten i Luleå Hockey.

Foto: Kent Vikström

Ishockey2019-09-20 11:15

Fjolårssäsongen var i stort sett en enda lång framgångssaga.

Efter flera år utomlands i NHL och KHL debuterade Erik Gustafsson som 29-åring i SHL. Backen tog serien med storm – han hade näst mest istid av alla i hela ligan, tog över lagkaptensrollen i Luleå Hockey, hyllades i media och tilldelades Salming Trophy (SHL:s bästa back).

– Nu vill jag visa att det inte bara är en engångsgrej, utan att det är den nivån jag håller, säger Erik Gustafsson som minns tillbaka på en debutsäsong som innebar mycket uppståndelse runt honom som person.

– Det var annorlunda eftersom att jag, trots att jag varit med ett tag, inte varit i den positionen tidigare. Jag kom hem från många år utomlands och ville prestera under mitt debutår i SHL – och det gjorde jag.

För att lyckas behålla sin höga lägstanivå denna säsong har Erik Gustafsson utvärderat 2018/2019 och kommit fram till en punkt som han vill göra annorlunda.

Det handlar inte om det som sker på isen.

Inte heller det du vanligtvis läser om eller ser i media.

– Nej, där är det inget som stör mig, säger Gustafsson.

Det handlar om hur han hanterar sin egen kropp när det kommer till återhämtning och kost.

– Exempelvis kan jag utveckla sättet jag tar hand om min egen kropp i slutet av säsongen när det är tätt mellan matcher och mycket istid, säger han och fortsätter:

– Där och då (i fjol) tyckte jag att jag gjorde allting rätt. Men jag kunde faktiskt ha gjort lite mer.

Efter säsongen genomförde han olika DNA-tester för att se hur känslig eller mottaglig han är för olika näringsämnen.

– Man kan tro att man äter nyttigt. Men testerna visade att jag tar upp vissa ämnen bättre än andra. Jag har lärt mig nya saker om mig själv, säger Gustafsson.

– Jag behöver lägga mer tid på återhämtningsprocessen och vara mer noggrann där –  inte ta några genvägar. Det krävs så mycket när man håller på med elitidrott.

Än så länge har han inte märkt av någon skillnad jämfört med tidigare.

–  Men det blir nog annorlunda nu under säsongen när man är mitt uppe i allt, säger 30-åringen.

– Sommarträningen är egentligen mest bara fysisk. Under säsong blir det även mycket mentalt där jag ska orka hålla nivån i spelet. Det är nu det blir mer intressant att se om det ger positivt resultat.

Erik Gustafsson har inte tänkt bli en "One-hit wonder".

– Men jag kan inte tro att allt kommer av sig själv i år. Jag måste fortsätta fokusera på mig själv och laget – hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!