SOK beslutade att dra in sitt ekonomiska stöd till spelarna i Damkronorna för att i stället lägga sina ekonomiska resurser på sommar-OS i Tokyo 2020.

Då gick Svenska ishockeyförbundet och herrligan SHL in och erbjöd 800 000 kronor.

Sedan dess har förbundet och spelarfacket Sico diskuterat hur pengarna ska fördelas och nu har Damkronorna fått ett förslag att ta ställning till.

Men det var inget man jublade över.

– Som jag har förstått förslaget är det bara spelarna med fast anställning som ska få ersättning, säger Luleå Hockeys landslagsmålvakt Sara Grahn och fortsätter:

– Det är inte så många som har fast jobb. Det funkar tyvärr inte i vår värld eftersom vi har så konstiga jobbtider. Jag tycker att förbundet gör det krångligare än vad det är.

Hur tycker du pengarna ska fördelas?

– De hade kunnat ge oss dagsersättning allihopa och alla blir nöjda. Det borde delas broderligt eftersom alla lägger ned lika mycket tid och pengar på sporten. Jag tycker inte det ska spela någon roll om man jobbar, är hockeyproffs eller pluggar.

Grahn, som studerar, var en av spelarna som funderade på att lämna landslaget när det ekonomiska stödet drogs in.

I dagsläget är hon osäker på sin framtid i Damkronorna.

– Jag vet inte. Jag tycker det är jättebra att de försöker hitta en lösning men samtidigt måste det vara gynnsamt för alla i landslaget, inte bara några få. Jag tror lätt att det kan uppstå avundsjuka om man ger ersättning till vissa men inte till alla. Vi blir uttagna i landslaget för att vi har gjort något bra och då tycker jag alla borde få samma förutsättningar, säger Grahn.

Damkronorna har startat en grupp på Facebook som de diskuterar frågan i.

– Man säger vad man tycker och tänker, det är bra att alla vågar göra det.

Vad är den generella åsikten?

– Det handlar inte om hur mycket pengar vi får, det handlar om att vi tycker att alla ska få samma ersättning.

Klara Stenberg på Sico:

– Ingenting är klart än. Förbundet har kommit med ett förslag och nu är det upp till spelarna hur de vill göra. Det är absolut ett förslag som gör det till det bättre, skulle jag vilja säga.

Spelarna verkar inte vara nöjda, hur ser du på det?

– Det är tråkigt att höra, det är svårt att få till något som är kanon på en gång. Det har inte funnits något från början men vi gör allt vi kan för att det ska bli så bra för samtliga spelare – det vill även förbundet. Man ska inte behöva tacka nej till landslaget på grund av ekonomin och där är vi och förbundet eniga.

Har ni någon tidsaspekt?

– Nej, det har vi inte, bollen ligger hos spelarna nu. Nu gäller det att ta ställning och sen får man gå tillbaka och diskutera.

Olof Östblom är tävlingschef på svenska ishockeyförbundet.

– För det första är vi inte klara med diskussionerna i SICO. Vi har en pågående diskussion. Svenska ishockeyförbundets styrelse har tagit ett beslut på att betala ut förlorad arbetstjänst, detta efter att fått stöd av SHL. Det är det beslutet jag har förhålla mig efter. Sen kan det diskuteras vidare om det finns ett bättre sätt att fördela pengarna, säger Olof Östblom.

Han menar att vissa i landslaget har en heltidslön. De skulle drabbas ekonomsikt om alla spelare fick en dagsersättning istället för att spelare får betalt för utebliven arbetsinkomst.

– Med ett dagsarvode skulle den dagliga ersättningen bli mycket lägre. Då finns det en risk att de som har en inkomst förlorar mycket penar på att åka iväg med landslaget. Därför har vi i förstaläget föreslagit ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Sara Grahn säger att "det inte är så många som har fast jobb" och att det inte funkar i deras värld på grund av konstiga arbetstider.

– Jag förstår Sara. Men med en dagsersättning blir det en ganska liten peng. Risken är att vissa kommer säga nej då. Diskussionen har varit att man förlorat för mycket pengar från sitt arbete när man är med landslaget. Därför är det här beslutet tagit. Men vi har en jättebra och öppen dialog med Sico. Vi får se hur det blir.