Lassinantti varnar för tuff målvaktsduell

Det är bäddat för en het målvaktsduell när Luleå Hockey ska möta HV71. Luleås David Rautio har hittat storformen samtidigt som Joel Lassinantti toppar SHL:s målvaktsliga när det kommer till räddningsprocent. Strax bakom skuggar HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson.

Joel Lassinantti, Luleå Hockey.

Joel Lassinantti, Luleå Hockey.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2019-12-05 11:04

Luleå har gått som tåget på slutet och har vunnit 15 av sina 17 senaste matcher inräknat SHL och CHL. Laget inledde dock säsongen knackigt. Men precis som laget har lagets målvakter spelat upp sig rejält. 

David Rautio har endast stått 6 matcher i SHL och där har han en räddningsprocent på 92,25. Han har dessutom hållit nollan i 4 av de 6 senaste matcherna han spelat, inräknat CHL. 

Joel Lassinantti toppar målvaktsligan för alla målvakter i SHL och har i skrivande stund en räddningsprocent på 93,28 procent.

– Hela lagets insats har speglats ganska mycket i hur min trygghet har känts. Vi släpper ju inte till många chanser och har ett bra grundspel så det hjälper mig mycket i mitt spel också. Första fem matcherna tycker jag inte att vårt grundspel satt riktigt. Det var upp och ner, vi spelade lite blandad hockey och orkade inte hålla ihop det i 60 minuter, säger Joel Lassinantti och fortsätter:

– Men nu på slutet har vi verkligen visat att vi är ett lag att räkna med och vi vet ju att det är hårt jobb som ligger bakom. Det är samma med mig, jag försöker bara hjälpa till och vinna matcher åt laget. Det känns som att vi har hittat en filosofi nu och hårt jobb i grunden är din. 

Förra säsongen konkurrerade han med Niklas Rubin om förstaspaden i Luleå. Och även om Rubin endast stod 12 matcher den säsongen och Rautio visat upp storform så menar han att det alltid varit hård konkurrens om platsen som förstemålvakt.

– Under alla år jag har varit i den här ligan och spelat här så har jag aldrig känt att jag haft dålig konkurrens eller att ingen är där och flåsar. Utan det har jag alltid känt, oavsett vilka målvakter som varit här. Det är samma i år också, det är bra fight på träningen så man försöker bara rädda puckarna man får på sig. Det låter enkelt men ibland är det inte det, säger han och ler. 

Niklas Rubin som den här säsongen spelar i Frölunda har fått ett rejält lyft och ligger tvåa i målvaktsligan bakom Lassinantti med 92,83 i räddningsprocent. 

– Det är roligt. Det kunde man se här att han hade det spelet i sig, sen fick han inte så många matcher och chanser att visa upp sig. Men jag tycker att han spelade bra under de matcher han fick här i Luleå. 

– Och nu har han verkligen tagit ett ytterligare steg, så det är han väl värv. Mycket handlar nog om självförtroende också skulle jag tro. 

Ven som vaktar Luleå Hockeys kasse i torsdagens match mot HV71 återstår att se. Men oavsett så lär målvaktsduellen bli högintressant då HV71-målvakten Jonas Gunnarsson ligger trea i samma målvaktsliga med 92,18 i räddningsprocent. 

– Han (Gunnarsson) är fint skolad också med bra teknik. Han har ju stått fler matcher än (Hugo) Alnefelt nu och jag tycker att han sett bra ut. De har heller inte släppt in så mycket mål utan HV71 har ett tight försvarsspel och det är klart att målvakten är en stor del i det. 

– Gunnarssons styrka är som sagt tekniken och att han ofta är på rätt plats. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!