Ishockey

Förra säsongen blev Ryan Johnston utlånad från Luleå Hockey till Lugano. Där gjorde han succé.

Trots det ville den schweiziska klubben inte behålla den kanadensiska backen.

– Om jag inte får en större budget så kommer vi inte att kunna ta Ryan. Om jag får mer pengar så kanske vi kan ha en femte import. Men som det ser ut nu ska vi ha fyra, och Ryan är inte en av dessa. Vi letar en solid back som är mer fysisk i sitt spel, har Luganos sportchef Roland Habisreutinger sagt till Sporten.

Johnston tillhör därför Luleå Hockey även kommande säsong. Men den norrbottniska klubben har varit tydlig med att de vill hitta en lösning som gör att kontraktet bryts och att Johnston hittar en ny klubb.

Så, hur går det för Ryan Johnston?

Spelaren svarar själv:

– Vi väntar på ett par klubbar. Det finns några bra klubbar som vi väntar på. Förhoppningsvis vill de ha mig. Men det finns ju andra bra spelare med. Jag försöker vänta och se vad som händer, säger Ryan Johnston.

Han fortsätter:

– Det är första gången jag går igenom den här situationen. Förhoppningsvis behöver jag inte göra det igen. Men nu börjar jag bli van.

När vill du ha klart med en klubb?

– Jag vet inte hur lång tid det kan ta. Jag har väntat på svar under en vecka nu och jag trodde det skulle gå fortare. Så jag vet inte om det tar en vecka eller två. Men jag hoppas så klart att det ska ta någon dag bara.

Är det tufft?

– Jag är ju framförallt en hockeyspelare. Jag vill spela hockey eftersom jag älskar det. Att sitta och inte spela... Det är inte det lättaste. Hockey är ett jobb och precis som med alla jobb vill man hitta rätt position. Jag försöker hitta ställe som passar mig.

Jag har jobbat länge nog för att veta att du inte kommer berätta någon klubb för mig. Men vilka länder är aktuella för dig?

– (Skratt) Jag tittar på Sverige, KHL, Tyskland, Schweiz eller Finland. Någon av toppligorna i Europa. Jag överväger alla toppligor.

Så Sverige är ett alternativ?

– Absolut. Om jag tycker att det är ett bra lag och att allt känns bra med coachgruppen. Jag skulle vara glad att gå var som helst. Ju bättre liga det är, desto bättre för mig.

Pratar du med någon svensk klubb?

– Vi tittar på allt. Det kan eventuellt finnas alternativ i Sverige. Men min agent säger bara om det finns något konkret. Han berättar inte om han ringt någon klubb och pratat om mig. Men saker kan hända fort. Jag är förhoppningsfull.

Johnstons nordamerikanska agent säger att de försöker "en ny klubb i Sverige eller i någon annan liga".