Efter att ha spelat juniorhockey i Timrå IK åkte backen Erik Gustafsson över till Nordamerika. Efter några säsonger på andra sidan Atlanten slog han sig in i Philadelphia Flyers.

Totalt har Gustafsson 91 NHL-matcher på meritlistan.

Sedan säsongen 2014/15 har han dock spelat i antingen KHL eller i Schweiz.

Den här säsongen blev han utköpt av Avangard Omsk och hamnade istället i Neftekhimik Ninznekamsk.

Och där har han gjort sju poäng på nio matcher.

– Det känns som att det var det bästa som kunde hända mig att jag blev utköpt från Omsk. Jag kom till ett lag och en coach som verkligen ville ha mig. Jag har snittat 23–24 minuter per match och får spela i alla former, säger Erik Gustafsson.

Men trots succén i KHL funderar Gustafsson på att vända hem till Sverige till nästa säsong.

– Det är många delar som ligger bakom det. Jag stack utomlands direkt efter gymnasiet och har aldrig kommit hem efter det. Jag har varit ute på vift hela tiden. Jag börjar känna mig färdig med utlandsäventyren och det vore roligt att prova på att spela i SHL, säger landslagsbacken som lirat tre VM-turneringar med Tre Kronor.

Och enligt Sportens källor har Luleå Hockey visat intresse för den 178 centimeter långa och 82 kilo tunga backen.

– Jag funderar på att vända hem och det är rätt många klubbar som har hört av sig. Luleå är en av dem. De har visat intresse i alla fall, säger Erik Gustafsson.

Och vad tycker du om att de har visat intresse?

– Jag tycker att det är jättekul. När jag var liten så var faktiskt Luleå mitt favoritlag.

Va? Är det sant?!

– Jajjemän. De finns definitivt med i diskussionerna om jag skulle vända hem.

Erik Gustafsson säger också han fått höra ”mycket bra saker om Luleå” av de norrbottniska landslagsspelarna Johan Fransson och Linus Omark.

– Jag kommer sätta mig ner när säsongen närmar sig sitt slut, eller när den har tagit slut, och fundera på hur jag ska göra. Men Luleå är definitivt ett alternativ, säger Erik Gustafsson.

När Avangard Omsk köpte ut Gustafsson i november hörde Luleå sig för om det var aktuellt med spel i Sverige redan den här säsongen.

– Det var lite snack då, men det var aldrig så att det låg något kontraktsförslag på bordet då. Det gör det inte nu heller från någon klubb.