Det har nästan blivit något av en tradition att Luleå Hockey/MSSK premiärmöter rivalen Linköping innan löven fallit i september. Även detta år var det de två finallagen från i våras som ställdes mot varandra i säsongens första match i SDHL.

Att det var LHF/MSSK som drog det längsta strået i våras och fick lyfta SM-bucklan kan väl knappast ha gått någon förbi.

Men nu är det ny säsong och bägge lagen har både värvat och tappat spelare.

Artikelbild

| Sara Grahn.

I Luleå är kanske den största värvningen den på landslagsmålvakten Sara Grahn som direkt fick bekänna färg i Stångebro Ishall.

Luleåmålvakten imponerade stort i premiären. Hon höll nollan och knep totalt 33 skott mot kassen.

– Så klart det gick bra, kommenterar Sara Grahn sin egna insats och berättar samtidigt att hon njuter av att spela hockey för tillfället.

– Jag är väldigt stolt över att få vara en del av det här laget. Jag njuter bara där ute. Det är bara kul och det speglar kanske av sig på spelet.

Det var framförallt i den första perioden som Grahn klev fram som matchvinnare. För LHF/MSSK fick inte riktigt spelet att stämma. Passningar gick till motståndare och man gav initiativet till Linköping som givetvis brann av revansch efter finalförlusten för några månader sedan.

I andra perioden kom målen. Trots att Linköping hade mängder med lägen var det Luleå fick utdelning. Säsongens första målskytt blev Rebecca Stenberg som inte gjorde något misstag när hon kom fri med Linköpings målvakt Eveliina Suonpää 7.24 in i mittperioden.

Stenbergs mål verkade blåsa bort premiärnerverna i bortalaget för plötsligt kände man igen de svenska mästarinnorna.

Man skulle också göra 2–0 innan perioden var till ända och målet kom in spel fem mot fyra. Ronja Savolainen avlossade ett skott från blålinjen. På returen var Nathalie Ferno på hugget och kunde relativt oattackerad få pucken i mål.

Till slut kunde Luleå vinna med 3–0 efter att Josefine Hoegh Persson fastställt slutresultatet i öppen kasse med 20 sekunder kvar av matchen.

Men den store matchhjälten var Sara Grahn som utstrålade ett lugn på isen som gradvis smittade av sig till lagkamraterna. Dessutom var hon rena väggen mellan stolparna.

Själv tycks landslagsmålvakten fått en ordentlig nytändning i och med flytten till Norrbotten.

– Det är en otroligt bra grupp vi har tillsammans. Vi har ett mål i sikte och det märks att många har vunnit och vet vad som krävs.

Redan i morgon är det match igen för LHF/MSSK. Då åker de till huvudstaden för att möta AIK.