Leif Boork hyllade backen Maja Nylén Persson inför OS-turneringen i Gangneung, Sydkorea.

Förbundskapten konstaterade bland annat han är säker på att 17-åringen – som är yngst i Damkronornas trupp – kommer att bli en världsspelare.

Mot Korea i Kwandong hockeycenter var det just Nylén-Persson som klev fram först.

Redan efter fyra minuter hittade hon rätt i powerplay. Med ett skott ett par meter innanför blålinjen hittade hon luckan genom alla spelare framför det koreanska målet och till slut letade sig pucken även förbi målvakten Shin So-Jung.

För Leksandsbacken var det karriärens första OS-mål.

För Sverige var det vägvisningen till kvartsfinal.

– Det kändes bra. Kul att vi kunde få sätta så många puckar. Det är bra för självförtroendet hos alla i laget, säger Erica Udén Johansson till Kanal 5 efter matchen.

Efter att Schweiz fick 3–1 mot Japan behövde Damkronorna bara vinna mot Korea för att säkra en topp två-plats i gruppen och bli klart för kvartsfinal mot trean eller fyran från grupp A.

Och Nylén-Perssons ledningsmål blev starten på en blågul lekande hockey som bestod av flera rullande anfall, totalt 22 skott – och ytterligare tre mål.

Efter 9.47 utökade Elin Lundberg på till 2–0 och 30 sekunder senare följde backen Johanna Fällman med i anfallet och satte trean.

I slutet av perioden stacka Lisa Johansson och Erica Udén Johansson i väg på en kontring, kom två mot en och Udén Johansson kunde till slut ta hand om sin egen retur för att raka in 4–0.

Redan där hade Sverige säkrat trepoängaren som behövdes.

Men Maja Nyén-Persson & Co var inte färdiga med målproduktionen, även om spelarna slog av på takten.

I början av andra perioden trampade veteranen Pernilla Winberg runt Cho Mih-Wan och lyfte säkert 5–0-pucken över Shin So-Jungs benskydd och i början av tredje gjorde 28-åringen sitt andra. Däremellan hade Emma Nordin styrt in Sveriges sjätte mål. Rebecca Stenberg såg sedan till att matchen slutade med förkrossande siffror.

För Damkronorna väntar härnäst Schweiz, och det är då på onsdag som det ska avgöras vilket lag som vinner gruppen.

– Det kommer att bli en tuffare match. Det brukar bli tufft när vi spelar mot Schweiz, säger Udén Johansson till Kanal 5.