Sverige var inför sin kvartsfinal mot Slovakien storfavorit till att ta sig vidare till semifinal och visst blev det väl så, men enkelt var det inte.

Efter en mållös första period var det Sverige som inledde målskyttet i den andra perioden och det var Luleå Hockeys Isac Lundeström som hittade rätt efter bara nio sekunder av den andra perioden. Sverige fick en snabb spelvändning och Lundeström fick pucken i mittzon, avancerade in i anfallszon och sköt in 1–0 mellan slovakiska backar.

– Jag brukar inte skjuta så ofta, jag borde skjuta mer, men det var skönt att se den gå in, säger Lundeström i SVT.

Efter det målet så utökade Fabian Zetterlund till 2–0 och många trodde nog att det skulle bli en enkel resa mot semifinalen under återstoden av matchen, men Slovakien hade långt ifrån gett upp. I slutet av andra perioden reducerade Slovakien då Sverige hade en man utvisad och läget inför den sista perioden var svensk ledning med 2–1.

Tidigt i sista perioden tvingades Sverige spela 3 mot 5 i 1.43 minuter, men Luleåmålvakten Filip Gustavsson kunde tillsammans med sina försvarare hålla tätt.

Mitt i perioden kom det avgörande 3–1-målet och det var på nytt Isac Lundeström som noterades som målskytt. Upprinnelsen till målet var att Sverige hade pucken offensivt och Tim Söderlund tittade upp från sin position långt ute vid sargen och såg en helt friställd Lundeström vid bortre stolpen. Passningen satt på bladet och Lundeström gjorde inget misstag.

– Perfekt passning av Tim, alla har ögonen på honom och så ger han mig öppet mål, säger Lundeström.

Filip Gustavsson i det svenska målet gjorde en stabil match och han kan inte lastas för något av målen.

Nu väntar en ruggigt tuff uppgift i semifinalen där hemmlaget USA väntar. Matchen spelas sent på torsdag kväll.

– Oavsett vilket lag vi får möta kommer det bli tufft, det blir ett riktigt krig. Det är hårt jobb som gäller om vi ska slå dem, konstaterade matchens lirare Isac Lundeström i SVT.