Men det var Skellefteå som började bäst och det var hemmalagets fruktade förstakedja som satte 1–0 efter drygt sex minuter genom Pär Lindholm.

Efter målet eskalerade derbykänslorna rejält

Och en stenhård bröstvärmare från Emil Larsson mot Bud Holloway förändrade matchbilden totalt. Det blev ingen utvisning och efter det tappade Skellefteåspelarna fokus – och framförallt storstjärnan Joakim Lindström.

Artikelbild

36 sekunder efter Luleåspelarens tackling, vid tidpunkten 14.58, kom han in som tredjeman och tacklade Ryan Johnston rejält groggy. Domarkvartetten dömde matchstraff för poängligaledaren.

Luleå lyckades inte ta vara på läget i den första perioden. Men Skellefteå fortsatte att dra på sig utvisningar och Luleå kunde vände och vinna med 3–1.

Matchvinnande målet gjorde just nämnda Emil Larsson.

– Vi håller huvuden kalla. Vi spelare tufft och rejält medan Skellefteå klarar inte av det. Det är en riktigt bra genomförd match av oss, säger Emil Larsson efter matchen.

Artikelbild

Hur ser du på situationerna?

– Jag jagar Bud Holloway och han vänder om och ser inte att jag kommer. Det gäller någonstans att vara redo. Det är inte så mycket att säga om den, det är en närkamp och så är det ute på hockeybanan, säger han och fortsätter:

Artikelbild

– Jag vet inte om jag vill säga så mycket om matchstraffet. Domarna tog ett beslut och jag räknar med att det är rätt.

Kände ni ett psykologiskt övertag efter de här situationerna?

– Ja, men det tycker jag. Det visade direkt att de inte kunde hantera det. Någonstans tycker jag det är starkt av oss att hålla oss kalla i en känslosam match överlag. Det är mycket liv och känslor, precis de här matcherna som man vill spela.

Hur mycket påverkas ni av den här atmosfären som är?

– Det är klart att det ger adrenalinpump och energin är något enormt. Jag önskar att alla matcher var så här, det är otroligt roligt spela en sådan här match.

Skellefteås tränare Bert Robertsson om de båda situationerna som förändrade matchbilden.

– Jag tycker att båda är utvisningsmaterial, absolut. Styra händelserna i en match är en av domarnas uppgifter. Jag tycker att det är lite "prison rules" därute, säger Bert Robertsson.

Efter matchen sökte Sporten Joakim Lindström för en kommentar. Men Skellefteås sportchef Mikael Lindgren meddelade att han hade åkt hem.