2016 draftades Luleå Hockeys målvakt Filip Gustavsson är NHL-laget Pittsburgh Penguins och sedan dess har klubben hållit bra koll på den talangfulla målvakten. Under tisdagen så var det ett par extra vakande ögon på läktaren i Coop Norrbottens Arena under Luleås träning och efter den samma klev Pitssburgs utvecklingscoach Brendan Sullivan in på isen.

– Det passade bra eftersom att jag inte ska spela i kväll. Vi hade snackat innan om att han skulle komma ner efter våran träning, säger Filip Gustavsson.

Brendan Sullivan är ny utvecklingscoach för målvakterna i NHL-laget Pittsburgh Penguins. Han kommer från en egen karriär som tog slut redan när han var 25 år sedan dess har han jobbat som tränare i olika former. Nu är han i Luleå för att ta en titt på Pittsburghs framtidsinvestering, Filip Gustavsson.

Artikelbild

| Instruktioner. Filip Gustavsson och Brendan Sullivan slipade detaljer i träningen.

– Det är hans andra år som proffs och därför passar det bra att komma hit nu för att kolla var han befinner sig som målvakt. Det känns bra att komma hit och bygga upp en relation med honom, förklarar Sullivan.

Var befinner han sig då?

– Han är riktigt bra redan och han har enorm potential att bli ännu bättre.

Sullivan och Gustavsson träffades på en utvecklingscamp i Pittsburgh. Det var före säsongen startade i SHL.

Artikelbild

| Filip Gustavsson

Vad har hänt med honom under hösten?

– Jag tror att han börjar förstå vad som krävs för att bli ett proffs. Att lämna juniortiden bakom sig är ett stort steg, men han håller på att ta det nu, förklarar Sullivan.

Filip Gustavsson är trots sin ålder, 19 år, inne på sin fjärde säsong i Luleå Hockeys a-lag. Under den första säsongen 2014/15 så stod han bara i båset. Under sina andra säsong fick han spela sex matcher och förra säsongen blev det 15 matcher i år har han fått förtroendet vid sex tillfällen.

Vad är tanken med hans besök tror du?

– Han är här för att kolla lite på mig. Han har smådetaljer som han vill att jag ska träna på för att bättra på mitt spel och så att jag utvecklas i rätt riktning, säger Gustavsson.

Var det några nyheter för dig?

– Nytt och nytt det är väl oftast samma sak som jag vanligtvis tränar på, men han har lite andra åsikter om hur jag ska göra vissa saker.

Hur känns det att Pittsburgh skickar hit honom?

– Det känns riktigt bra och det visar ju att de tror på mig sedan så vet jag att de vill att jag ska bli bättre så att jag tar mig framåt. Det känns skönt att de tror på mig framför allt, säger Gustavsson.

Att NHL-laget har stora förhoppningar på målvaktstalangen är ingen vågad gissning.

– Han är draftad högt av oss och givetvis handlar det om att Pittsburgh ser potential i honom. Sedan så tror jag inte att klubben hade skickat mig hit om det inte hade funnits stora förhoppningar på Filip, säger Sullivan och fortsätter:

– Han har en lång väg att gå – men han saknar inte verktygen för att nå hela vägen. Vi ska ändå komma ihåg att det är ett jättesteg att ta för en ung målvakt.

Passar hans målvaktsstil i NHL?

– Jag tycker att det finns många stilar som passar i NHL. Filips stil ger honom en möjlighet att faktiskt spela i NHL i framtiden, men det handlar om en massa tid på isen innan det blir verklighet.

Finns det något som du vill att han ska ändra?

– Det handlar inte om att han ska anpassa sin stil på något sätt utan bara att han ska bli så bra som han bara kan bli med sin egen stil, förklarar Sullivan slutligen.