Just nu är Luleå Hockeys centertalang Isac Lundeström i USA. Han ska vara med på NHL-klubben Anaheim Ducks rookie-camp, som startar nu i helgen.

När Sporten pratade med Lundeström under Luleå Hockeys läger i Schweiz var talangen osäker på om han skulle vara med på Anaheims huvudcamp eller inte.

Nu kommer ett besked. Det ska han.

Då får han träna och spela med och mot stjärnor som Ryan Getzlaf, Corey Perry, Hampus Lindholm och Jakob Silfverberg.

– Tanken är att han ska få chansen att visa upp sig några dagar, så han får lära sig vad som väntar lite längre fram. Det är kul om han vet vad som krävs i framtiden, säger Jan-Åke Danielsson.

Danielsson har varit scout för Anaheim sedan innan millenniumskiftet och hade stenkoll på Lundeström innan centern draftades i den första rundan.

– Vi har sett länge att Isac är en jättebra talang. En bra tvåvägscenter med en stor potential. Vi tror att han redan i år kan producera mer framåt än vad han gjorde förra säsongen, säger Anaheim-scouten.

Var ser ni Lundeström i framtiden? Som en topp sex-forward i nån av de två första kedjorna – eller som en bottom six-forward för tredje eller fjärde kedjan?

– Jag tror att han är en topp sex-forward i framtiden. Det är det vi hoppas på. Om han blir en bottom sex, eller topp nio, så är det med bra. Men vi ser potentialen i honom för att han ska kunna vara en topp två-center.

Jag vet att ni har skrivit kontrakt med Lundeström och lånat ut honom till Luleå den här säsongen. Gäller det oavsett hur det går på campen?

– Tanken som alla parter planerar efter är att det är en stor, stor, sannolikhet att han spelar i Luleå igen. Visst, rent teoretiskt kan han bli kvar. Men vi vill skynda långsamt. Det gjorde vi med Getzlaf och Perry också.

I november ska Juniorkronorna till Tjeckien för att spela en turnering. Isac Lundeström kan bli uttagen till den turneringen. I sådana fall kommer Anaheim skicka representanter dit för att scouta sin centertalang.

– Den förre detta spelaren Todd Marchant är ansvarig för spelarutveckling. Han kommer att se Isac vid några tillfällen. Troligtvis i november. Sedan får vi nog se Lundeström spela JVM i Nordamerika i vinter med. Och vid ett senare tillfälle, i slutet av säsongen, kommer Marchant åka till Luleå och se honom spela, berättar Jan-Åke Danielsson.