Niklas Olausson befinner sig, precis som övriga Luleå Hockey-spelare, på semester.

När Sporten når honom är han i stugan i Sundsvall och har nyligen kommit hem från Ryssland där han hejat fram Sverige till en kvartsfinalplats i fotbolls-VM efter seger mot Schweiz.

– Det var mäktigt. Riktigt, riktigt kul att de vann och allt innan med fansen, stället vi var på, marschen till arenan ... allt var tipptopp. Arenan var fantastisk också. Världsklass, säger Olausson som var där med lagkamraterna Viktor Grahn och Fredrik Styrman och som mötte upp bland annat Linus Omark och Fredrik Glader på plats.

I veckan blev det klart att hans Luleå Hockey förstärkt truppen med forwarden Austin Farley från Karlskrona. Amerikanen spelade i fjol med Björklöven och hamnade i hetluften på försäsongen när man mötte Luleå. Med mindre än två minuter kvar att spela, och 3–0-ledning för Luleå, tacklade Farley in Patrick Cehlin i sargen så att Luleåforwarden blev liggandes en längre stund på isen. Farley fick matchstraff för förseelsen och efter matchen rasade Niklas Olausson mot amerikanen:

– Han vet att han inte kommer möta oss igen. Då är det lätt att vara en och sextio och jävligt kaxig, sade kaptenen bland annat.

De senaste dagarna har Olausson blivit påmind om det citatet och skrattar gott när han tänker tillbaka på matchen.

– (skratt) Ja, jag fick det där skickat till mig. Jag tänkte inte på att det var han.

– När det var Cehlin så var man orolig att han skulle bli borta med tanke den historik han haft (problem med hjärnskakningar). Han var, och är, så pass viktig för oss. Det var lite onödigt sagt, men gjort är gjort. Det är i alla fall jättekul för oss för det är en väldigt duktig hockeyspelare och det är bra för oss att han är här nu, säger Olausson om Farley.

Hur blir det första dagen nu när han kommer till Luleå?

– Det brukar vara lugnt, man har ju mött (Per) Ledin i alla möjliga år och spelat med honom. Det där är glömt från min sida. Det var för ett år sedan i en träningsmatch och jag vet inte ens om tacklingen var så jätteful. Jag minns att jag såg den i efterhand och det var väl mer att det var en minut kvar i en träningsmatch och att den kändes onödig. Det är bra att vi får in en tuff spelare som vågar smälla på.

Ni får kanske kontrollmäta om han är längre än en och sextio?

– (skratt) Sa jag det? Jo, men det är han.

173 centimeter för att vara exakt, enligt officiella siffror.

Austin Farley blev för övrigt sista spelare in i truppen och överlag tycker Luleåkaptenen att truppen ser spännande ut.

– Det säger man väl i och för sig alltid den här årstiden, men jag tycker verkligen det. Vi har fått in mycket bra spelare, samtidigt som vi också har tappat en del. Sen är det svårt i juli, jag har personligen inte sett alla spela än så man får gå efter vad folk skriver och sen får man bilda sig en egen uppfattning. Det är lite annorlunda spel med "Bulan" än många andra klubbar, även om det blir snarlikt så är det lite andra detaljer. Vi har många som förra året spelade första året med "Bulan" och förhoppningsvis kan vi starta på en lite högre nivå. Jag tycker också att vi blev bättre och bättre under säsongen, även om jag inte vet om poängen stämde överens med det. Efter jul släppte vi inte så mycket mål, däremot åkte vi ut snöpligt och gjorde inte så mycket mål mot slutet. Förhoppningsvis kan vi vara giftiga i år och då kan det bli en rolig säsong, säger Olausson.