Luleå Hockey/MSSK var tillbaka i spel efter juluppehållet. Under fredagskvällen tog norrbottningarna emot svårspelade HV71 hemma i Coop Norrbotten Arena.

Hemmalaget, som inför uppehållet, kom från två raka trepoängare. Men det tog ett tag innan Luleå fick ordentlig fart på benen.

– Dels så har det varit uppehåll och dels så var det länge sedan vi mötte HV71, så vi kände lite på varandra, säger forwarden i Luleå Hockey, Nathalie Ferno.

Artikelbild

| Paradräddning. Maria Omberg gjorde en riktig fantomräddning i segermatchen.

En mållös förstaperiod där matchen var spelmässigt jämn följdes upp av ett rappare spel i den andra perioden. Framförallt från Luleå som också hittade nätmaskorna, två gånger om.

Först var det Nathalie Ferno som prickade in ledningsmålet.

– Det var riktigt skönt. Jag kom just in på isen och tog pucken av HV-backen. Sen försökte jag bara sätta den lågt, säger Ferno.

Efter dryga 30 minuter spelade var det dags för 2–0. Luleå Hockey/MSSK:s Noora Tulus laddade från slottet och satte pucken bakom Sabina Eriksson i HV71-kassen.

Artikelbild

| Måljubel. Noora Tulus, nummer 40, har just pangat in 2–0-målet och gratuleras av Melinda Olsson.

norrbottningarna höll 2–0-ledningen andra perioden ut, men det var nära att HV71 kunde reducera. Men målvakten i Luleå, Maria Omberg, gjorde en fantomräddning där hon på fotbollsmålvaktsmanér slängde sig raklång och kunde rädda pucken när den var på väg in i det öppna målet.

En matchavgörande räddning kanske.

Artikelbild

– Det gäller att vara på tå hela matchen och jag tycker vi tar tag i det och gör en riktigt bra kämpainsats, säger Nathalie Ferno.

I inledningen av tredje perioden sattes Luleå på ordentliga prov defensivt. Perioden inleddes i spel i numerärt underläge och efter att ha klarat av den åkte Luleå på en ny utvisning. Men spelet i boxplay imponerade och HV71 hade svårt att skapa något.

Artikelbild

Lagkaptenen i hemmalaget, Jenni Hiirikoski, satte vad många trodde matchavgörandet när hon pangade in 3–0 efter åtta minuter av tredje perioden spelat.

Men då vaknade HV71.

Artikelbild

Reducering med tio minuter kvar och ytterligare en reducering med tre och en halv minut kvar på matchklockan och hemmaledning med 3–2.

– Det blev nervigt mot slutet men skönt med seger, säger Nathalie Ferno.

Men till slut blev det seger och tre poäng.

– Jag tycker det är ett styrkebesked. Vi har bara tränat fyra pass nu innan vi började om och vi kommer upp och gör en riktigt bra match, säger Nathalie Ferno

Noterbart är att Luleå Hockey ställde upp utan stjärnor som Michelle Karvinen och Rebecca Stenberg i segermatchen. Enligt tränare Fredrik Glader så handlar det om en lättare skada på Karvinen och hon lär missa lördagens match mot HV71. Stenberg rapporteras vara sjuk. Även Felicia Linder och Nathalie Lidman saknades i Luleås matchtrupp.