Luleå Hockey har ännu inte fått något besked från klubbarna som draftade Isac Lundeström, Nils Lundkvist och Jesper Sellgren.

– Vi väntar fortfarande. Men signalerna vi har fått från deras agenter är att de kommer att bli kvar hos oss åtminstone ett år till. Och förhoppningsvis ser deras klubbar vilka goda utvecklingsmöjligheter det finns för dem här. Tanken är ju att de ska få bra roller hos oss, säger Stefan Nilsson.

Även om han inte vågar ta något för givet så är Stefan Nilsson hoppfull.

– Jag vet hur den här branschen fungerar, och helt lugn kan man aldrig vara. Men jag har goda förhoppningar om att alla tre ska bli kvar i Luleå Hockey, säger han.

Hur mycket måste NHL-klubbarna betala för spelarna de tar?

– Beloppet har höjts i år. Hur mycket det blir beror på hur många SHL-spelare som tas över totalt. Men det rör sig om någonstans mellan 275 000 och 350 000 dollar per spelare.

Han tror att man kommer att få behålla trion om ingenting händer under den här veckan.

– De måste betala 100 000 dollar extra om de tar över dem efter den 15 juli, säger han och fortsätter:

– Så om ingenting har hänt innan den 15 juli så lär det troligtvis inte göra det sen heller.

Men om Carolina Hurricanes tar över Jesper Sellgren får Luleå Hockey ingenting.

– Pengarna fördelas mellan de klubbar spelaren har spelat för de fyra senaste säsongerna, och han har ju inte gjort någon säsong hos oss ännu. Så om han lämnar oss redan nu får Modo Hockey hela summan, säger han.

Och även om man skulle kompenseras ekonomiskt så tror han det hade varit svårt att ersätta Isac Lundeström och Nils Lundkvist med likvärdiga spelare.

– Det är inte någon optimal situation för oss. Ingen av dem sitter på något stort avtal. Så det är inte några större summor som frigörs om de lämnar oss. Men det är bara att gilla läget, säger Stefan Nilsson.

Ni hade inte använt NHL-pengarna i så fall?

– Det är inte jag som bestämmer det. Utan Stefan Enbom och styrelsen. Men pengarna från NHL brukar normalt sett inte in gå i spelarbudgeten.