Tidigare i år arrangerades ungdoms-SM i Kiruna.
– Det var väl då idén föddes, Svenska brottningsförbundet tyckte att det var ett bra arrangemang, säger Lars -Ola Särkimukka.
Förbundet firar hundra år 2009 och har därför gjort den formella ansökan om att få arrangera ungdoms-EM. Sedan tilldelas en ort mästerskapet och Kiruna ligger mycket bra till.
– Det skulle betyda enormt mycket för brottningen i Kiruna. Vi skulle hamna på brottarkartan i Europa och kontakter skulle knytas. Det skulle också betyda mycket för kommunen.
Båda stilarna
Ett arrangemang av den här storleken drar cirka 600 brottare och därutöver många anhöriga, domare och tränare. Ungdomsmästerskapet riktar sig mot pojkar och flickor i åldrarna 14- till 17 år. Pojkarna tävlar i både grekisk/romersk stil och fristil. Flickorna tävlar i fristil. 
Nästa år är det Lettland som står som värd för mästerskapet. En fördel för Kiruna eftersom Kiruna Sportklubbs tränare, Zigmunds Jansons, ursprungligen är från just Lettland.
– Jag har bra kontakt med arrangörerna och vi kan få mycket tips från dom. Vi har redan nu en rätt klar bild på hur det går till att arrangera ett sånt här mästerskap, säger Zigmunds Jansons.
Kiruna kommun har beslutat att vara behjälplig i arrangemanget. Det behövs bland annat nya brottarmattor om Kiruna tilldelas mästerskapet.