Egentligen skulle Alexander Majorov, Luleå Konståkningsklubb, ha tävlat i VM för drygt en månad sedan.

Men på grund av jordbävningskatastrofen i Japan ställdes Tokyo-VM in.

I stället avgörs världsmästerskapet i Moskva, Ryssland, och på måndag kliver 19-åringen in i tävlingen. Då handlar det om kval.

- Det blir kul och samtidigt även lite jobbigt i och med att det är tre etapper. Först är det två kvalifikationstävlingar (friåkning och kortprogram). Sen är det friprogram igen om jag tar mig vidare till final, säger Alexander Majorov som reser till Ryssland på fredag.

Hans sikte är helt inställt mot en final.

- Jag är inte orolig inför kvalet. Jag vill bara åka så pass bra att jag blir nöjd och går det som jag har tänkt så ser jag inga hinder att komma med i finalen. Jag hoppas min totalplacering blir topp 15,
säger han.

En ny erfarenhet
Och han medger att vinterns framgångar har stärkt honom. I februari blev han nordisk mästare och i mars knep han ett JVM-brons
i Sydkorea.

- Mitt självförtroende har nog växt 300 procent. Men det här är mitt första VM och jag kan inte vara säker på hur jag står mig mot alla. I ett
europamästerskap vet jag att jag kan vara med och konkurrera om bra placeringar - men VM är nytt för mig, säger
Majorov.

Inför VM i Tokyo hade han tränat på ett nytt hopp - en kvadrupel (snurra fyra varv) - men hoppet har han inte tänkt använda i Moskva.

- Det är lite för tidigt, jag får testa den i början av nästa säsong under någon av Sverigetävlingarna, säger han och fortsätter:

- Kvadrupeln går bra. Jag förberedde den inför Japan, men jag har bestämt mig för att spara på den. Efter att
Tokyo-VM ställdes in var det svårt att komma igång igen, jag är sliten efter tio månader utan riktig vila.

Men han känner sig tillräckligt pigg för att leverera resultat på sitt första världsmästerskap.

- Efteråt ska jag försöka få två veckor med total ledighet, säger Majorov.

Ryskt ursprung
Att mästerskapet genomförs i Ryssland är extra speciellt för 19-åringen som är född i landet. När han var ett år gammal flyttade han till Luleå och Sverige.

- Jag är från St Petersburg. Nu är det längesen jag var där, förr var jag varje sommar, säger Alexander Majorov som har hela sin släkt i St Petersburg.

- Men det är långt till Moskva, det är längre än mellan Stockholm och Luleå. Mina släktingar säger att de kanske kommer, men det är ganska långt och några jobbar och de andra är pensionärer så det är nog svårt för dem att komma dit både ekonomiskt och tidsmässigt.