Återigen var det Överkalix Motorklubb som stod som arrangörer när det var dags för avgörandet av årets upplaga av Svenska mästerskapen i isracing.

Morjärvs MS stolthet Mikael Jansson kom till tävlingen med fyra SM-titlar i bagaget. Hans säsong fram tills i helgen hade inte varit speciellt lång, men de två SM-heaten han kört innan hade gett honom guldläge inför de avgörande två heaten.

- Jag har en andraplats och en förstaplats. Det känns bra, säger Jansson som skulle få ställa sig högst upp på prispallen.

"Bara köra på"
Med en tio poängs stor marginal till tvåan Kjell Persson från Umeå gick ändå
Mikael Jansson ut i en hårt tempo.

- Jag försökte inte köra försiktigt bara för att jag hade ledninge, utan det var bara att köra på, säger Jansson.

Höll undan för Häggström
Morjärvsföraren placerade sig slutligen som trea i det första av de två avgörande heaten vilket gav honom tolv poäng till. Det enda problemet för Jansson varatt Örnsköldsvikföraren SörenHäggström tog 18 poäng, och var nu bara sex pinnar efter Jansson. Det innebar att Häggström kunde säkra SM-titeln med en seger i det sista heatet. Det lyckades han dock
inte med.

I en tuff start gick Kjell Persson ut som ledare, även han var med i slutstriden i allra högsta grad, medan Mikael Jansson och Sören Häggström var honom hack i häl. Så såg racet ut i ungefär två varv innan det ödesdigra misstaget kom från Sören Häggström som vid ena kurvan gick upp på två hjul och körde av.

Svårkörd bana
- Jag såg att Sören (Häggström) körde av, så jag räknade i huvudet vad som krävdes, säger Mikael Jansson.

Samtidigt körde Kalixföraren Thord Thingvall bra och tog sig upp på en förstaplats i heatet, som han också höll hela vägen, vilket gjorde att Mikael Jansson inte behövde bry sig om att Kjell Persson gick i mål som tvåa för hans tredjeplats i heatet skulle räcka till ett nytt SM-guld.

- Det känns jättebra. Banan var svårkörd då det är riktigt löst och det är inte så mycket att göra något åt, men jag lyckades lösa det bäst, säger Mikael Jansson som nu blickar framåt mot Norrlandsveckan i sommar.

I klass två gick SM-guldet i helgen till Årjängs Kim Andersson.