Intresset för bilar började redan på 1980-talet när den i dag 43-årige Janne Brännvall köpte en Volvo 142 Grand Luxe i guld metallic med elektronisk insprutning. Intresset för motorsporten föddes när han senare började följa med på tävlingar som funktionär. Första tävlingsbilen var en Volvo Amazon och sedan har det blivit värre och värre. Musklerna under huven har vuxit för varje bil.

- Jag byggde en Volvo PV med turbo och en Volvo 240 med turbo innan jag insåg att fyra-fem cylindrar var alldeles för lite, det är V8 som gäller.

Stor och större motor
När Janne Brännvall i dag gör sin comeback på Pite Dragway gör han det med 2.500 hästkrafter. Den svarta Chevrolet Camaron är byggd för klassen Pro modified men i Piteå är det den nya klassen Top doorslammer som gäller.

Artikelbild

| Kungen. Janne Brännvall kommer att ställa upp med en Chevrolet Camaro -67 under Pite Dragway.

- I den nya klassen kör vi 201 meter för att efterlikna en liknande klass i USA, då kan man jämföra tider. Men när vi kör Pro modified i Tierp i augusti kommer vi att lyfta in en större motor som vi håller på att arbeta med just nu, berättar Janne Brännvall.

Den större motorn har en kapacitet på cirka 3.200 hästkrafter, tillägger han.

Janne Brännvall lägger ner mycket tid på sitt motorintresse. Han började på SSAB redan som 16-åring och har hunnit få guldklocka (25 år). Han är i dag tekniker inom underhåll men lägger ner de mesta av fritiden på motorintresset.

Är du nervös inför tävlingarna

Artikelbild

| Röksug. Cigarren ligger på panelen i bilen och väntar på att Brännvall ska slå nytt rekord. "Inom ett år ska det ha hänt"

- Om jag säger så här, i den här branschen får du aldrig göra fel. Den här bilen gör 0 till 402 meter på under sex sekunder så det smäller bara till. Men visst, det är mycket adrenalin i starten och man är jäkligt fokuserad.

Brännvall berättar att han gått igenom tävlingarna och starterna i huvudet flera gånger och att han kommer att veta exakt vad han ska göra när det är dags för start.

Artikelbild

En säker motorsport
- Allting är inövat så att man ska komma iväg rätt och veta vad man ska göra om något går fel och man måste parera. Det går inte att göra som med en vanlig bil att du trycker ner kopplingen, för då välter du.

Hur viktigt är det att ha respekt?

- Det här är en av världens säkraste motorsport men det gäller att man vet vad man håller på med för har du otur kan det gå ruskigt illa.

Hur ser motståndet ut på Pite Dragway?

- Det ser tufft ut. Fjolårsmästaren i Top Doorslammer, Benny Strand, kommer att köra och två team från Norge bland annat så nog finns det bra bilar. Vi är enda bilen från Norrbotten och vi hoppas kunna ta hem det här.

När Janne Brännvalls team heter PMK Racing Luleå och består av Anders Nilsson, Micke Hedlund, Anders Magnusson och David Sakkari.

- Utan ett bra team lyckas man aldrig och jag har med mig riktigt bra killar, säger Janne "The Pro Mod King" Brännvall.