- sånt som händer ibland och i efter hand kan man bli lite skakis, säger Luleås stora hopp i klassen Fredrik Luthström.

Streetklassen är spektakulär med hästkraftsstinna bilar med smala framdäck som ska rulla lätt, men som också innebär att ekipagen åker mycket på bakhjulen.

Fredrik Luthström, mekaniker för amerikanska bilar i Luleå, stortrivs i den här heta klassen med sin Firebird från 1968, och har även han råkat ut för stegringar och sladdar som varit svåra att häva.

Artikelbild

| FÅ TJEJER. Nina Björnsson bor i Boden, men tävlar för Shra Umeå. Hon är en av få kvinnliga norrbottniska förare på Pite Dragway.

- Jag har inte blivit rädd, men funderat lite efteråt.., berättar Fredrik för Norrbottens-Kuriren i depån efter
säsongens första repa.

Problem för Brännvall
Han minns speciellt en
final häromåret när han åkte 200 meter på bakhjulen, sedan hans wheeliebars som ska hindra för kraftig stegring havererat.

- I kval och sånt är det bara att slå av, men i elimineringar och finaler är det mycket adrenalin och svårare att "ge sig", säger han med lätt rödblommiga kinder.

På Långnäs i går fick Fredrik problem med drivningen i första repan, men helgens mål är att hota sitt "pers" på 7,79 från Sundsvall i fjol.

Inför tävlingarna berättade Kuriren om eldsjälen Janne Brännvalls imponerande storsatsning i Top Doorslammer med sin Camaro.

Redan i första repan fick han dock problem, och blev stående efter hundra meter.

- Det är nog en ventilkåpspackning som rök. Men starten var ändå lovande, sa Brännvall som verkligen osade kraft när han värmde däcken inför start.

Björnsson nära pers
Junior-dragster är en SM-klass under årets Piteå Dragway, och där finns en av få kvinnliga förare från Norrbotten med.

Det är blott tolvåriga Nina Björnsson från Boden, som började tävla i sin vinröda dragster när hon var nio år, och redan visat klass.

Hon har tidigare tagit en andraplats på Pitestrippen och hoppas på en bra placering även i år.

I sin första repa på fredagen noterade hon tiden 9,72, vilket inte är långt från hennes personbästa 9,62.