I fredagens NSD/Kuriren kunde vi läsa om oron som talespersonen för Kiruna Thomas Jatko hade inför AIF:s intåg på hockeyarenan i Kiruna. Roger Andersson, vice ordförande i Kiruna AIF:s hockeysektion, ger här sin syn på saken.

– Jag plockar lite citat. "Den hårda tonen" "Konflikten" jag förstår inte vad i konflikten ligger. Det framgår ingenstans vad konflikten enligt Thomas handlar om och vi har ingen konflikt med Kiruna IF, säger Andersson innan han fyller i med.

– Jo förresten den konflikten som finns ligger i att vi inte får använda kommunala ytor på Lombia.

Det handlar om att Kiruna AIF numera spelar på Lombia och att man har blivit stoppad från att använda förråd och restaurang trots att Lombia ägs av Kiruna Kommun.

Thomas Jatko målade upp en bild av hockeyn i Kiruna som hotad och att grunden till detta var att det inte finns ett underlag för ytterligare ett division 1-lag samt att ungdomshockeyn skulle fara illa genom att delas i två föreningar.

– Jag tycker att han kastar skit på alla inom Kiruna AIF. Det handlar om ungdomar såväl som ideella krafter och det känns inte ok, säger Andersson.

– Jag förstår inte hur han kan säga att vi förstör för ungdomarna. Vi har till och med anställt en tränare för att ge dem en bra möjlighet.

Men förstår du Jatkos oro?

– Nej jag förstår inte, men det är galet att han tycker att vi skulle ha frågat honom om lov innan vi startade upp. Att vi inte skulle ha pratat med varandra är ju helt fel för vi har suttit vid en mängd möten och pratat sportgrupper mellan.

Andersson menar vidare att från AIF:s sida har gjort försök till samverkan, men utan att lyckas.

– Vi har försökt att bjuda in dem till att spela match mot oss vid ett flertal tillfällen, men det har alltid möts av nej, nej. Det har ingen betydelse vad vi än har lagt fram det har alltid besvarats med ett nej, säger han och fortsätter:

– Det är vi som har mötts av handen i ansiktet varje gång. Han säger att vi måste göra det tillsammans, men hur enkelt är det när man hela tiden möts av ett nej.

Under förra säsongen så lämnade ett ungdomslag Kiruna IF för att spela i Kiruna AIF, men enligt Andersson var det laget själv som sökte upp AIF.

– U16-laget som gick över från KIF förra året kom ju till oss för att de ville spela för AIF. Vi är en öppen förening och kan vi ta mot spelare så gör vi det. Om vi ser att det är möjligt att ge dem en bra uppbackning så får de komma.

Har ni en fortsatt aktiv satsning på ungdomshockey?

– Vi har inga som helst planer på att plocka ett lag från Kiruna IF, men kommer de till oss och vi ser att vi kan ge dem möjligheter så välkomnar vi dem för vi är en öppen förening som jag sa.

Andersson tycker också att Jatko kommer med orimliga krav på vilka premisser som AIF får verka.

– Vi får inte ha en ungdomsverksamhet och vi får inte klättra i seriesystemet. Först då menar Jatko att vi får finnas och jag menar vi pratar om idrottsmän och det går väl inte att sätta upp sådana spärrar.

Andersson menar sedan också att Jatkos utspel om att det blir allt färre ungdomar som spelar inte stämmer.

– Det är väl knappast AIF:s fel att det som Jatko säger att det inte har tillkommit några nya unga spelare. När jag går på våra matcher och ser unga människor i publiken med AIF-mössor och halsdukar så har jag antagit att det är unga hockeyspelare, men jag har väl fel.

– Om inte KIF har kunnat rida på hockeyvågen kan väl knappast lastas AIF.

Är det möjligt att två lag från Kiruna konkurrerar på division 1-nivå?

– Det är väl kanske till och med troligt till nästa säsong och om du ställer frågan så som du gör så är svaret ja.

– Det är kanske så enkelt att om vi hade hetat Matojärvi IK så hade ingen brytt sig, funderar Andersson.