Trots ett intensivt matchande med både ligaspel och Europakval hade AIK inte förlorat i allsvenskan sedan slutet av juni – men det har man nu.

Mot formsvaga Kalmar, vars senaste trepoängare kom i maj, förlorade AIK till slut med 1–2 efter en svag första halvlek där laget låg under med två mål. AIK tappar därmed viktiga poäng mot konkurrenterna Djurgården, Malmö och Hammarby som alla krigar i toppen av tabellen.

Det är klart att det är kostsamt. Vi släpper iväg tre poäng. Det betyder inte att det är kört för oss, men det är en stor besvikelse att vi inte tog tre poäng idag, säger Larsson.

Med totalt sex Europamatcher insprängda i det allsvenska spelschemat sedan början av juli och med ytterligare två mot Celtic de kommande veckorna var tröttheten en högst reell faktor den här söndagen.

Spelare som Daniel Granli, Enoch Kofi Adu, Robert Lundström, Rasmus Lindkvist och Henok Goitom inledde därför på bänken efter torsdagens Europa League-kvalmatch mot moldaviska Sheriff Tiraspol.

Det är så många matcher och det tar på kroppen. Kalmar vinner rättvist, säger Henok Goitom som byttes in i pausen.

Jakobsens första

Det tog drygt tio minuter innan Kalmar gjorde ledningsmålet på Friends arena. Då visade allsvenskans svagaste offensiv (15 mål på 19 matcher inför AIK-matchen) prov på ovanlig cynism framåt när Alexander Jakobsson placerade in 1–0 efter en blixtsnabb kontring.

Det var danskens första mål i klubben sedan han hämtats in från IFK Norrköping på lån i augusti.

AIK hade mycket boll i den första halvleken. Men bortsett från några stökiga situationer i gästernas straffområde hade laget svårt att skapa några riktigt vassa målchanser. I stället såg det ofta trögt och otajmat.

Med bara en minut kvar av den första halvleken satte i stället Kalmars Fidan Aliti 2–0 och hemmaspelarna gick till halvtidsvila ackompanjerade av burop.

"Jätteviktigt"

Inför den andra halvleken bytte Rikard Norling in både Nabil Bahoui och Henok Goitom och sex minuter senare var det AIK:s tur att ställa om. Till slut nådde bollen Tarik Elyounoussi som skottfintade bort tre försvarare innan han lågt sköt in reduceringsmålet.

Men närmare än så kom aldrig hemmalaget. Kalmar fortsatte att försvara sig bra och trots att AIK inledningsvis kom framåt med helt annan frenesi och intensitet hade man fortfarande svårt att vaska fram fler målchanser.

AIK orkade inte forcera in ett kvitteringsmål utan Kalmar fick resa hem med tre poäng i bagaget.

Vi visste att vi hade en möjlighet med tanke på att AIK spelar så tätt nu med andra viktiga matcher. För oss var det här jätteviktigt, säger Kalmars tränare Magnus Pehrsson.