Åke Åkerlund död

Åke Åkerlund, mångårig sportmedarbetare i NSD och senare Norrbottens Media, har avlidit 74 år gammal.

Åke Åkerlund blev 74 år.

Åke Åkerlund blev 74 år.

Foto: Privat

Sport2019-11-07 14:30

Under senare år bevakade han de lägre divisionerna och skrev varje vecka ”Åkes fyra” i både NSD och Norrbottens-Kuriren.

Åke Åkerlund var född i Jokkmokk och inledde yrkesbanan vid en advokatbyrå, som bokförare. I mitten av 1960-talet började han arbeta som sportjournalist på NSD i Boden, först som frilansare och sedan som fast anställd.

Han visade sig vara en duktig skribent, men också en talang när det gällde att teckna. På NSD blev Åke Åkerlund det som senare kom att kallas nyhetsgrafiker. Det blev det inte bara fina, förklarande kartor och talande diagram. Han gjorde också teckningar när andra bildillustrationer saknades, ofta med humoristiska inslag.

Åke Åkerlund var en blygsam man. Fick han en bra idé gick han i all tysthet in i sitt tecknarrum och verkställde ett fantastiskt resultat. Tecknande ligger nära formgivning och Åke satte också sin prägel på NSD:s grafiska utseende. Det märktes i hans arbete som redigerare. Hans sidor fick ofta överraskande inslag som drog blickarna till sig.

Efter de många åren på NSD valde Åke Åkerlund i mitten av 1990-talet att gå vidare, till televisionen. Han blev sändningsproducent och nyhetsgrafiker i det regionala program som då bar namnet Nordnytt.

När tiden var över på televisionen återvände Åke till NSD och slöt cirkeln. Han blev frilansande sportmedarbetare igen med de lägre divisionerna som bevakningsområde. Han blev också ett välkänt inslag i Norrbottens-Kuriren när sportredaktionerna i Norrbottens Media slogs samman.

Arbetet var inte allt för Åke Åkerlund. På fritiden gällde högre höjder. Han älskade modellflygplan, byggde egna och var medlem i både Jupiter i Luleå och på senare tid i Bodens modellflygklubb, vars hemsida han var ansvarig för.

Den stora passionen var annars AIK, oavsett sport. Han älskade fotbollen men följde allt klubben gjorde i idrottsväg. I över 50 år var han medlem och blev också hedersmedlem i klubben.

Åke Åkerlund efterlämnar hustrun Eva, tre barn och två bonusbarn, samt sju barnbarn som närmast sörjande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!