Under fredagen landade den amerikanske forwarden i Kiruna och under kvällen ska han göra sitt första ispass med laget. 28-åringen är från delstaten Illinois och kommer närmast från spel med ECHL-laget Fort Wayne Komets där han gjorde tre matcher. Innan dess spelade han med Pensacola Ice Flyers i SPHL (Southern Professional Hockey League).

– Han var direkt intresserad när jag kontaktade honom och sen gick det fort, säger tränaren Christer Dreberg.

Hur hittade ni honom?

– Jag känner till honom sedan innan. När jag tränade HSC Csíkszereda (rumänsk klubb) så mötte vi hans lag i MOL Liga (Internationell ishockeyliga med klubbar från Rumänien, Slovakien och Ungern). Då fick jag upp ögonen för honom, säger Dreberg och fortsätter:

– Jag har försökt värva honom till klubbar jag tränat tidigare men då har det inte gått av olika anledningar.

Vad kan han bidra med i AIF?

– Mycket. Vi har sökt spelare som kan hjälpa oss upp i hockeyettan och han är en spelare med spetskompetens och stor erfarenhet. Han är en hårt jobbande ytterforward med bra spelförståelse och näsa för målet. Han kommer med all säkerhet att tillföra mycket.

Bushbacher ser fram emot sin nya klubbadress. Förutom att spela kommer han att hjälpa till med J18-laget.

– Jag är en äventyrlig person som vill uppleva olika kulturer runt om i världen och lära mig nya saker varje dag, säger han till klubbens hemsida och fortsätter:

– Jag ansluter till ett bra lag som haft en bra säsong så här långt. Det är bra spelare som är ordentligt coachade. Jag har som mål att kunna bidra så väl offensivt som defensivt. De två senaste säsongerna har jag producerat en hel del poäng och jag hoppas kunna fortsätta med det i AIF.

AIF har väntat på rätt läge att värva. Och det kan komma fler nyheter inom kort.

– Tanken har hela tiden varit att allt eftersom se vad vi behöver för att kunna lyfta laget ytterligare. Där kommer Phil Bushbacher in. Det kan eventuellt bli så att vi värvar någon fler, säger Dreberg.

Kiruna AIF vunnit samtliga 14 matcher med 160 gjorda mål – och bara 12 insläppta.

Nu väntar alltvåan och sedan ett eventuellt kval för att ta steget upp.

– Det kommer bli jättetufft men jag tycker vi har en bra chans.

Bushbachers kontrakt gäller säsongen ut.