Redan i augusti lyfte Kiruna AIF frågan om arenarestaurangen på Lombia. Föreningen ville i och med att representationslaget tagit steget till att spela sina matcher på Lombia också ha tillgång till bland annat arenarestaurangen.

– Det är klart att det hade varit önskvärt att det var löst i dag, men nu kan det bli löst på ett helt annat sätt. Det har gjorts en extra brandinspektion där det uppdagades lite frågor och det måste lösas först. Det har knuffat fram ett beslut som vi hade som mål att vara klar med innan nyår, säger vice kommunalrådet Stefan Sydberg (M).

Hur allvarliga frågor handlar det om?

Artikelbild

| Stefan Sydberg

– Jag törs inte svara på det, men det har gjorts omfattande förändringar på Lombia under hela dess livstid. Det har inneburit att hela brandklassningen är förändrad, säger Sydberg och fortsätter:

– I värsta fall måste arenarestaurangen rivas.

Oj då, när kommer den extra brandinspektionen att göras?

– Någon gång under januari, februari kommer brandkonsulten att göra sin inspektion. Före det kommer vi inte ha löst frågan och givetvis är det frustrerande.

I dag så är det Kiruna IF och Kiruna City som har tillträde till arenarestaurangen som också Kiruna AIF vill använda till bland annat sponsorevenemang.

– Det går inte att bestrida att Kiruna IF har byggt arenarestaurangen med kommunens goda minne. Så har det varit i tio år och nu ska det till en förändring och då måste det givetvis förhandlas om, förklarar Sydberg.

– Det är en förhandling som jag verkligen inte vill ha via media och absolut inte i tingsrätten för då kommer allt dra ut än mer på tiden. Vi vill lösa detta så fort som möjligt, men det är inte helt enkelt.

Är det här inte bara en fråga för Kiruna AIF och Kiruna Kommun då det berör en kommunal anläggning?

– Det är inte så enkelt. Eftersom Kiruna IF en gång fick bygga lokalen så finns det en överenskommelse mellan föreningen och Kiruna Kommun. Det gör att läget blir oklart och det måste vi bottna i först, säger Sydberg.

Redan i augusti hade Kiruna Kommun en önskan om att hela tvisten skulle varit löst, men ännu fyra månader senare är läget statiskt.

– Det viktiga är att vi klargör att Kiruna AIF får vistas i lokalen, men de måste betala till Kiruna IF så länge inget annat sägs. Sedan tror jag väl inte att AIF är intresserade av att betala något till Kiruna IF, avslutar Stefan Sydberg.