Luleå.
Jan-Olof eller "Acke" som han kallas är själv en gammal newschool-åkare och kanske mest känd för monsterhoppet på dryga tio meter i Åre som många ville kalla för världsrekord.
– Jag vet inte riktigt vad vi ska kalla det för kanske inofficiellt världsrekord, säger "Acke" som idag tränar laget i slopestyle och big air.
Tränarkarriären startade nästan direkt efter hoppet i Åre och han har gått från att vara med och bygga upp den norska satsningen på newschool-grenarna till att vara den som driver Kiruna Rymdgymnasiums satsning på vintersporter. Nu ska han till OS i Sotji som tränare för freeskiinglandslaget.
Grenarna är helt nya i OS-sammanhang och Slopestyle körs i en bana med hopp och räcken och Big Air är en tävlingsform som går ut på att göra så avancerade trick som möjligt i ett enda hopp. Grenarna utvecklas extremt fort och trots att sporten nu har OS-status så är det fortfarande X-games som rankas högst bland utövarna.
– Det kanske förändras över tid, men X-games har ju varit vårat OS under så länge. Vi kan sträcka oss så långt som till att OS är störst vart fjärde år inte mer, säger Aikio.
Fördomarna som Aikio pratar om är att det snackas om att utövarna använder droger och inte tränar som idrottsmän. Det är också fördomarna som har satt käppar i hjulen för de nya grenarna både på den internationella scenen och den svenska.
– Vi har ofta blivit nedtrampad av den alpina miljön och det är klart att det kan vara svårt att acceptera vår skidåkning då den inte är så där jätteorganiserad, men det handlar om att öppna ögonen och släppa på spärrarna. Vi kollar aldrig snett på de andra alpina grenarna och jag hoppas vi får samma värde i deras ögon.
Tränar slopestyle-åkarna som andra idrottsmän?
– När våra åkare testades innan X-games visade resultaten att våra killar låg i paritet med skidskyttarna. Jag hoppas att det blir en fingervisning som kanske vänder synen på vår sport, säger Aikio.
Varför tror du att fördomarna finns?
– Jag vet inte, men det kan handla om att vi inte går att sortera i ett fack. Vi åker skidor för att det är kul och hos oss måste inte alla gilla att tävla det räcker att glädjen till åkningen finns.
Diskussionerna om att släppa in Slopestyle kom igång inför OS i Vancouver 2010 och enligt Aikio så var det amerikanerna som väckte frågan.
I dagens svenska freeskiing-lag finns också ett av det absolut största svenska guldhoppen i OS. Det är Henrik Harlaut som så sent som i januari försvarade sitt guld i X-games och Aikio tror att ett eventuellt guld från Harlauts sida skulle betyda mycket för sporten i Sverige och Norden.
– Det skulle bli ett ordentligt uppsving rent sportsligt och kanske skulle det öppna ögonen på allmänheten. Det kanske helt plötsligt skulle bli rumsrent med freeskiing, hoppas Aikio.
Aikios egen beskrivning av sporten han älskar är enkel.
– Vi är födda ur en subkultur av sporter som är alla bedömningssporter och idrott behöver inte alltid mätas med klocka ibland så måste utförandet ses genom hjärtat.