Utanför restaurangen Gröne JĂ€garen pĂ„ Södermalm vajar Hammarbyflaggorna inför den allsvenska premiĂ€ren. PĂ„ andra sidan Skanstullsbron förberedde sig Hammarby för att kicka i gĂ„ng den allsvenska sĂ€songen mot Ăstersund, men med tomma lĂ€ktare. Coronapandemin har gjort att de allsvenska fansen fĂ„tt leta sig till andra stĂ€llen för att se sina matcher Ă€n de arenor dĂ€r matcherna spelas.
"Inte samma sak"
Gröne JĂ€garen Ă€r en sĂ„dan plats för dem som hejar pĂ„ Hammarby. DĂ€r satt Frida Ăberg, Patricia Moshiri och Alfredo Vasquez för att följa premiĂ€rmatchen.
ââDet hĂ€r pĂ„verkar stĂ€mningen ganska mycket. Man har ju sett fram emot premiĂ€ren hela Ă„ret, men det hĂ€r Ă€r inte samma sak, sĂ€ger Frida Ăberg.
Trots att hejarramsorna ekar mellan vÀggarna pÄverkas supporterbaren av de coronarestriktioner som rÄder. Personalen kontrollerar noga att alla sÀllskap sitter ner och att de hÄller avstÄnd. EntrévÀrden anser att det snarare Àr mer att hÄlla reda pÄ i dag jÀmfört med i vanliga fall, dÄ det Àr fullt i restaurangen nÀr Hammarbys matcher visas.
ââDet Ă€r jĂ€ttelugnt hĂ€r jĂ€mfört med i vanliga fall. Det kĂ€nns som att vi ska se pĂ„ en trĂ€ningsmatch, sĂ€ger Patricia Moshiri.
Hon berÀttar att de lyckades boka bord tidigt för att kunna se matchen.
ââMan kan ju inte Ă„ka in spontant lĂ€ngre, som man kunde förr, sĂ€ger hon.
Kan bli fördel bortalaget
NÄgra som ocksÄ Àr pÄ plats, och som lÀngtat efter premiÀren, Àr Michael Weichbrodt, Mikael TÄngring och Anton Sjöström. De tror att avsaknaden av publik inte kommer att pÄverka hemmalaget mÀrkvÀrt.
ââHammarby Ă€r förberedda, sĂ€ger Mikael TĂ„ngring.
ââDet kan bli att bortalaget fĂ„r fler domslut med sig nĂ€r publiken inte finns pĂ„ plats och kan berĂ€tta för domaren vad som har hĂ€nt, fyller Anton Sjöström in.
Ăven de tycker att det Ă€r trĂ„kigt att inte kunna se matchen pĂ„ plats pĂ„ Tele2 arena. Men Ă€n sĂ„ lĂ€nge tycker de att det funkar bra att se matchen pĂ„ restaurang trots coronapandemin.
ââVi ringde och kollade upp vad som gĂ€llde och fick ett bord. Vi sitter tre personer pĂ„ ett bord för Ă„tta sĂ„ Ă€n sĂ„ lĂ€nge funkar det bra, sĂ€ger Anton Sjöström.