Som väntat fick Assis duktiga tjejer fira seriesegern i förskott i Kiruna i lördags. Med två matcher kvar ståtar laget på ointagliga 55 poäng.

– De är till och med två klasser bättre än tvåan i ligan, säger Kirunas rutinerade tränare Hans Stridsman.

Matchen mot ett Kiruna som kämpar för förnyat kontrakt blev en rätt ensidig historia. Gästerna hade kommandot från början till slut, även om hemmalaget kämpade och höll ångan uppe i det längsta.

– Vi mötte ett övermäktigt motstånd som hade kliniska avslut, säger Stridsman.

Tvåmålsskytten Erin Craig inledde kirurgin i 13:e minuten i ett halvt friläge och sen föll målen med jämna mellanrum, utan att skärpan var helvass alla gånger..

– Våra kvalchanser är förhoppningsvis goda, men då får vi inte missa så mycket som idag, säger kaptenen Lina Henriksson.

Den som brände allra mest var brasilianskan Fernanda Da Silva som i jätteläge efter jätteläge prickade både ribba och stolpe när inte Kirunas duktige keeper Maria Lindgren nådde med fingrarna på bollen.

Maria höll nollan mot Da Silva och vann i alla fall den matchen i matchen.

Hemmalaget kunde möjligen skapat lite nerv då Julia Abrahamsson fick friläge i slutet av första halvlek. Men bollen rullade utanför. I det skedet ledde gästerna bara med två mål.

Sedan tog Kalix-laget över för gott och gav inte Kiruna som mest försökte slå undan skuggan av en chans.

I 91:a minuten och en ledning med fyra mål slappnade även Assis engagerade tränare Jouko Liakka av:

– Nu vågar jag säga att vi vinner det här.

Kiruna deppade inte alltför mycket över den rätt väntade förlusten, utan siktar på att ge allt i slutomgångarna. Seger hemma mot Burträsk på lördag liksom vinst borta mot Mariehem kan räcka om andra matcher går rätt väg.

Efter seriesegern är siktet för Assis del inställt på ett återtåg till en högre serie. För två år sedan spelade Kalixtjejerna i norrettan. I fjol förlorade de i nedflyttningskvalet, men i år är det meningen att ta revansch.

Med årets lag är den målsättningen högst realistisk. Mycket kretsar kring toppvärvningarna Erin Craig och Fernanda Da Silva, men övriga laget har också stora kvalitéer.

– Men det gäller för oss att aldrig tappa fokus i matcherna, säger Lina Henriksson.