Jacob Lagáce har redan hunnit duscha och byta om efter Luleå Hockeys hemmamatch mot Malmö.

Han sitter nu i omklädningsrummet och suckar djupt.

Säsongen är över – betydligt tidigare än han hade hoppats.

– Det är alltid tufft att avsluta en säsong. Vi har lagt ner så mycket tid och energi ihop. Det har varit en lång säsong. Det här var verkligen en känslosam match, säger Lagacé.

Du vill inte prata om det här, men jag behöver ställa frågan. Hur ser du på nästa säsong?

– Jag vet inte... Vi får se vad som händer. Jag ska ta lite ledigt nu och komma ifrån allt. Rensa skallen. Sen får jag se vem som är intresserad av mina tjänster.

Enligt mina uppgifter vill Leksand värva dig till nästa säsong.

– De försökte värva mig innan deadline, men Luleå ville inte släppa mig. Jag är öppen för erbjudanden. Jag vill absolut stanna i SHL. Det var en tuff säsong för mig mentalt, på många sätt. Men jag har lärt mig mycket och vuxit både som spelare och människa. Jag vill komma till ett ställe där jag har en chans att vara den spelare jag kan bli. Om det betyder att jag går till en mindre klubb och tar en löneminskning... Jag vill bara spela hockey och ha kul medan jag gör det.

Ville du lämna där, innan transferfönstret stängde?

– Det var inte min första tanke. Jag ville stanna här och bevisa mig. Jag hade inte gjort mål på 60 matcher. Jag ville inte gå nånstans och fly från situationen. Jag ville stanna här. Jag ville göra det bästa jag kunde för att avsluta säsongen starkt. Just då spelade jag bättre än tidigare under säsongen. Jag kände att de skulle lossna, säger Lagacé och fortsätter:

– De ville ha mig, de erbjöd powerplay-tid och de erbjöd ett kontrakt för framtiden om jag presterade bra. Karriärmässigt hade det kanske varit bättre att flytta. För framtiden och så. Men jag gillar gruppen här, vi har gått igenom så mycket tillsammans. Jag är nöjd att jag stannade kär och kämpade och gav allt.

Har Leksand erbjudit dig ett kontrakt för nästa säsong?

– Nej, det är inget än. Vi pratar bara med några general managers i ligan. Vi har ingen stress att få något heller. Jag är tålmodig.

Luleå?

– Jag gissar...

Lagáce funderar någon sekund. Sedan fortsätter han:

– De sa till mig att de inte tänkte skriva nytt med mig.

Så det här var sista matchen med laget?

– Jag har inte pratat med någon på ett tag. Det var i januari som vi hade det där samtalet. Då sa de att de inte skulle skriva något nytt kontrakt. Men mitt mål var att avsluta starkt och se om de kom med något nytt. Jag är definitivt villig att prata igen. Jag har varit här i två år och gillar det här stället.