Brasilianskan Fernanda da Silva kom till Assi IF inför säsongen 2012 då laget spelade i norrettan.

Då var hon blott 18 år, men blev kvar i klubben sju säsonger.

Under sina år i Kalix har Fernanda varit lagets stora stjärna och gjort 103 mål på 160 matcher. Allra bäst var säsongen 2014 då hon pangade in 29 fullträffar i division 1.

Men årets säsong blir hennes sista i Assi. På sin instagram skriver hon att flyttlasset nu går vidare. Samma besked ger anfallaren Erin Craig som varit i klubben i fem säsonger och gjort 75 mål på 89 starter.

– Det är väl inte sagt till hundra än, men det lutar åt att de väljer andra aktiviteter efter många år i klubben, säger klubbens ordförande Lennart Vikström.

Är det ni eller spelarna som valt det?

– Det är helt och hållet spelarna som väljer det i det här fallet.

Fernanda da Silva har flera gånger varit nominerad till Kurirenbollen som årets bästa spelare i Norrbotten. Hon blir ett kännbart tapp för Assi.

– Fernanda har varit vår "golden star" och gjort fantastiska matcher och varit betydelsefull. Nu har motståndarna upptäckt henne och då har hon börjat få överrockar var och varannan match, men presterar ändå på en högre nivå. Det har varit en stor epok i hennes karriär och hon har betytt enormt mycket för oss.

Varför lämnar hon er nu?

– Det vet jag inte. Men jag kan förstå att hon vill göra annat i sitt liv. Hon fyller 25 i november och det är klart att hon börjar komma in i en epok när hon funderar vad hon ska göra efter sin karriär.

Och Erin Craig?

– Hon har också gjort väldigt bra ifrån sig och vi har bara de bästa rekommendationerna vad gäller henne. En målskytt som har funnits där framför mål och petat in bollar.

Finns det några fler besked kring truppen att ge?

– Nej inte just nu. Men det gäller att säkra minst lika bra kvalitet på truppen. Även om det är något tapp så finns det spelare som vill komma till oss.

Klart är i alla fall att tränaren Kenth Wärja, som tog över under uppehållet efter Andreas Nilsson, blir kvar kommande säsong.

– Det är det absolut viktigaste. Spelare hit och dit, det vi har lärt oss är att ett bra ledarskap är ack så viktigt. Vi är väldigt glada över att vi får behålla Kenth, säger Lennart Vikström.

Hur långt kontrakt?

– Vi har kommit överens om en fortsättning, men sen ska det slipas på detaljerna. Vi har haft makalöst bra resultat och det var det nog ingen som trodde när vi hade kommit in i maj. Truppen har varit väldigt professionell trots olika ledarstilar. Resultatet är ingen slump.