Han ska fylla platsen efter stjärnans avsked

Efter en fantastisk karriär valde Olov Englund i somras att lägga av med bandyn. 10 säsonger i Kalix Bandy blev det och nu ska någon annan nu kliva fram och fylla luckan som lämnas. Försvararen Jonathan "Böna" Johansson är redo att axla en del av ansvaret som lämnas. "Väldigt inspirerande", säger han.

Jonthan "Böna" Johansson ser fram emot premiären mot Skutskär.

Jonthan "Böna" Johansson ser fram emot premiären mot Skutskär.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Bandy2019-11-02 09:57

På söndag väntar en efterlängtad premiär i Bandyallsvenskan. Kalix Bandy åker till Söderhamn för att premiärspela mot Skutskärs IF. En förening som så sent som 2018 vann ett SM-guld, fast då på damsidan.

– Ruskigt kul med premiär måste jag säga. Att det sedan är mot Skutskär som vi hade bra resultat mot på försäsongen känns ju också bra. Nu blir ju matchen i hall också, så vi får ju perfekta förhållanden. Det känns som att det kan bli en bra premiär, säger försvararen Jonathan "Böna" Johansson.

– Vi har haft en ganska tuff period med flera matcher mot Murmansk. Där hade vi en urladdning förra helgen med tre matcher den veckan. Under veckan har vi kunnat träna på och igår (läs torsdag) hade vi ett riktigt bra "go". Jag har en bra känsla inför helgen.

Johansson medger att resultaten och spelet har varierat under försäsongen.

– Det har varit en del upp och ner. Först och främst i Uppsala så mötte vi bland annat Skutskär, där spelade vi riktigt bra. Vi har släppt in lite för mycket mål, i mitt tycke. Som försvarsspelare vill man ju alltid hålla det nere.

I somras valde stjärnan Olov Englund att lägga skridskorna på hyllan. Efter en mycket framgångsrik karriär med bland annat tre VM-guld, två SM-guld och 10 säsonger i Kalix Bandy, meddelade 36-årige Englund att karriären var över. Nu ska luckan som försvarsgeneralen lämnar efter sig fyllas och "Böna" är redo att ta en del av ansvaret.

– Att tappa Olov inför säsongen är så klart ett jättetapp. Vi har många andra rutinerade spelare och även yngre som får kliva fram istället och ta större plats, säger han.

John Mannberg, ordförande i Kalix Bandys tävlingskommitté, berättade i somras att han hoppades att "Böna" skulle vara en av spelarna som kan fylla en del av hans roll.

– Det finns väl ingen direkt ersättare till en sådan spelare som Olov. Han är ju fantastiskt duktig. Sen har vi Jonathan "Böna" Johansson som kommer spela libero som det ser ut nu. Nu ska inte jag lägga i vad tränarna gör men det är tanken. Han är jätteduktig så det känns stabilt så men det går ju inte att ersätta Olov rakt av då han håller så hög kvalité så vi får se hur vi lyckas med det, sade Mannberg då.

Johansson ser fram emot den nya utmaningen som väntar.

– Det är väl illa tvunget, höll jag på att säga. Någon måste ju fylla den platsen efter honom. Då handlar det inte bara om kvalitéerna på planen utan även i omklädningsrummet och runt om kring. Där har han alltid varit en bra förebild och ledare, konstaterar Johansson.

Är det en roll som du är bekväm med?

– Ingen har nog trott att det skulle bli lätt att fylla den rollen. Absolut så känns det väldigt inspirerande. Har du en sådan bra spelare i laget så får han ett stort ansvar. Det betyder ju nu att andra kommer få ta över. Det kan vara både på gott och ont.

Söndagens premiärmatch mot Skutskärs IF sänds på våra sajter nsd.se och kuriren.nu. Sändningen går att se gratis för alla våra prenumeranter. Och är du inte prenumerant kan du bli det på någon av länkarna nedan.

NSD: https://pren.nsd.se/bli-prenumerant

Norrbottens Kuriren: https://pren.kuriren.nu/bli-prenumerant

Han står redo att axla en del av ansvaret att fylla luckan efter Olov Englunds avsked.
Han står redo att axla en del av ansvaret att fylla luckan efter Olov Englunds avsked.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!